Haberler

“Tarihe Saygı/ Yerel Koruma Ödülleri 2006” Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Tarih: 25 Eylül 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri 2006” yarışması ödül töreni, Kültürpark İzmir Sanat’ta gerçekleştirildi. Törene, ödül almaya hak kazananların yanısıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, Görece Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu Müdürü Serpil Yasa ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

Törende bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Yusuf Ali Karaman, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihsel çevre bilincine sahip çıkma konusunda özellikle son yıllarda büyük hassasiyet gösterdiğine dikkat çekti. Karaman: “Bergama Vapuru’nun restorasyonu ile başlayan, Evlere Şenlik ve Oteller Sokağı ile devam eden çalışmalar, Kemeraltı’ndaki Ali Paşa Meydanı düzenlemesi ile sürdürüldü. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Agora kazılarına büyük destek vermektedir. Agora ile Kadifekale arasındaki tiyatronun günışığına çıkarılması, Havagazı Fabrikası’nın düzenlenmesine ilişkin planlama çalışmaları, Kemeraltı’ndaki su kaynaklarının değerlendirilmesi için yapılan çalışmalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncelikli projeleri arasındadır. Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen bu yarışmaya katılmak, kente bakışın ve uygarlığın bir göstergesidir” diye konuştu.

Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, seçici kurul tarafından “Özel katkı ödülü”ne layık görülen Efes Yamaç Ev 2 projesinde emeği geçen Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü temsilcilerine ödül verdi.

21-23 Ağustos 2006 tarihleri arasında toplanan Seçici Kurul, aday yapıları bir gezi programı çerçevesinde inceleyip değerlendirerek ödüle hak kazanan başvuruları belirledi.

Ödül kazanan yapıtlar şöyle:
Aygen Şenli Evleri (Karşıyaka) ve Mahmut Karnas Evi (Yeni Foça) Kentli İzmirli Ödülü’ne, Silahtaroğlu Hanı ise Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Bakım Onarım Ödülü’ne layık görüldü.

Silahtaroğlu Hanı içinde yer alan “kalem işleri” de Emek Ödülü aldı.

Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü’nü 4 eser paylaştı.

Ödül alan eserler;
Değişen Yüzüyle İzmir (Belgesel, hazırlayanlar: Selnur Şarman, Leyla Parlak, Sevil Durmuş); Bir Şarkıdır Kemeraltı (Belgesel, hazırlayan: Tanzer Güven, yayın kuruluşu Ege TV); Bayraklı Tepekule (Öğrenci Çalışması, hazırlayanlar:Özel Konak Piri Reis İlköğretim Okulu) ile Volker Dreike Evi.

Ayrıca, Efes/Selçuk’taki Yamaç Evler ise Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü kapsamında Seçici Kurul Özel ödülüne layık görüldü.

Jüri Üyeleri
Prof. Dr. Hülya KOÇ - D.E.Ü. Öğretim Üyesi (Şehir Plancısı) Başkanlığında toplanan yarışmanın Asıl Seçici Kurulu’nda; Doç. Dr. Semahat ÖZDEMİR (İ.Y. T. E. Öğretim Üyesi-Şehir Plancısı), Yrd. Doç.Dr. Emel KAYIN (D.E.Ü. Öğretim Üyesi-Mimar), Yrd. Doç.Dr. Ertan DAŞ ( E.Ü. Öğretim Üyesi- Sanat Tarihçisi), Yrd. Doç.Dr. Gürcan POLAT ( E.Ü. Öğretim Üyesi-Arkeolog), Öğr. Gör. Önder MARMASAN ( İ.Y.T.E. Öğretim Üyesi-Restorasyon Uzm.), Yük. Mim. Dilek PAKBEN ( Serbest Mimar-Restorasyon Uzm.) yer aldı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.