Haberler

Tarihi İskeleler Hayat Buluyor...

Tarih: 26 Eylül 2006 Kaynak: İstanbul Deniz Otobüsleri

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 10 tarihi iskelenin açılış töreninde, “Bir kentin toplu ulaşımı kullanım oranı o kentin medeniyetinin simgesidir. İskelelerimizi eski mimari yapılarını koruyarak bugünün teknolojisiyle yeniledik” dedi. 4 milyon YTL harcanarak yenilenen 10 tarihi iskele, canlı bağlantılarla hizmete açıldı.

Geçtiğimiz yıl Şehirhatları vapurları ile birlikte devredilen ve bakımsız halde olan iskeleler, yeniden İstanbullulara hizmet vermek üzere bakımdan geçirildi. Yeni yüzleriyle hizmet verecek 10 iskelenin açılış töreni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla Bakırköy İDO İskelesi’nde gerçekleştirildi. Törende Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Kaymakam Dursun Ali Şahin ve İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy yer aldı.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada belediye olarak nerede bir eksiklik varsa orada olmak istediklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un ulaşımı için önemli adımlar attıklarını söyledi.

Yenilenen tarihi iskelelere daha önce yaşamış ve iz bırakmış insanların isimlerinin konulduğunu, bu konu üzerinde de araştırma yapıldığını dile getiren Başkan Topbaş, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Şehir Hatları Vapurları ile birlikte iskeleler tek tek elden geçirilerek yeniledik. İstanbul’un simgesel özelliği olan vapurlarına ve tarihi iskelelerine önem veriyoruz. Üzülerek söylüyorum, bugüne kadar denize çok uzak kalmışız. Dört bir yanımız denizlerle çevriliyken denizlere yabancı gibiyiz. Ama şu an denizleri yeniden keşfediyoruz.” diye konuştu.

Bu kapsamda mevcut 31 vapurun onarımının yapıldığını, bugün de yenilenen iskelelerin açılışının yapılacağını kaydeden Topbaş, deniz ulaşımında İstanbul'un yüzde 4'lük payını yüzde 10'a çekebilmenin gayreti içinde olduklarını vurguladı.

Törende konuşmaların ardından yenilenen Bakırköy İDO İskelesi kurdele kesilerek açıldı. Multivizyonla yapılan canlı bağlantı da, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir Fener İskelesi’ni, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de Bostancı Şehirhatları İskelesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Haliç’teki Fener, Ayvansaray, Hasköy ve Sütlüce ile Boğaz’da Kanlıca, Kandilli, Anadoluhisarı ve Çubuklu, Bostancı Şehir Hatları İskelesi de canlı bağlantılarla açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı durum tespit çalışmalarının ardından Haliç ve Boğaz İskelelerinde, eksik ve yıpranmış olanlar için komple bakım ve onarım çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında, eski yapılar mimarisi korunarak yenilendi. Bakımı yapılan iskeleler arasında Anıtlar Kurulu’ndan tescilli iskeleler de bulunuyor.

İskelelerde yapılan çalışmalar kapsamında iskele üzerindeki babalar yenilendi, iskele içindeki bekleme salonları elden geçirilerek, yolcu konforuna yönelik oturma grupları ile aydınlatma sistemleri tamamen yenilendi. Tavan süslemeleri, iskele yapısına uygun olarak yenilendi ve bu süslemeler, kent siluetine uygun renkler kullanılarak boyandı. Çürüyen ahşap kaplamalar değiştirildi, Personel Yaşam Mahalleri'nin koşulları uygun hale getirildi ve bayrak direkleri yenilendi.

İskelelerin Eski ve Yeni Halleri
Haliç İskeleleri

Ayvansaray İskelesi:

1967 yılının Ekim ayında kapatılan Ayvansaray İskelesi, Şubat 1980’de onarılarak hizmete açılmıştır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillidir. Haliç hattının aynı kültürün izlerini taşıyan bölgesinde bulunan Ayvansaray İskelesi, yapılan yeşil alan düzenlemeleri ile yoğun yeşilin içerisinde ve tarihi geçmişi çevre ile bütünleşen bir iskeledir. Eyüp-Eminönü-Üsküdar Hattı’nda, motor yolcu gemileri ile halen deniz ulaşım hizmeti verilmektedir.

Sütlüce İskelesi:

1967 yılında kapatılan Sütlüce İskelesi, yeniden inşa edilerek Haziran 1989’da hizmete açılmasına rağmen, tekne yanaşma derinliğinin yeterli olmamasından dolayı 1991 yılında kapatılmıştır. 1993 yılında ise iskele binası yanarak kullanılmaz hale gelmiştir.

Haliç Hattı’nın, Kasımpaşa-Hasköy güzergahında bulunan Sütlüce İskelesi, 1989 yılında İstanbul Büyükşehir Başkanlığınca yapılan yeşil alan düzenlemesi sonrasında bugünkü haline kadar, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan restorasyon izinleri ile yenilenerek Eyüp-Eminönü-Üsküdar Hattı’nda hizmet vermiştir.

Fener İskelesi:

En eski yerleşim yerlerinden biri olan Fener’de inşa edilen iskele, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescilli olup, Betonarme Kazık Yöntemi ile deniz üzerinde inşa edilmiştir.
Eyüp-Eminönü-Üsküdar Hattı’nda, motorlarla Haliç Hattı seferlerinde yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.

Hasköy İskelesi:

Yenilenen Hasköy İskelesi, Hasköy Piri Mehmet Paşa adıyla tam 12 yıl aradan sonra yolcularına hizmet vermeye başladı. 1994 yılında eski Galata Köprüsü'nün Ayvansaray ile Hasköy arasına yerleştirilmesi sonucu seferler kaldırılmış, zamanla oluşan çamur yığınları iskelenin direncini kaybetmesine ve çökmesine neden olmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen iskele, tarihi yapısına uygun olarak yeniden yapıldı.

Boğaz İskeleleri
Çubuklu İskelesi:

Boğaziçi'nin yaşam ve kültür mirasını simgeleyen ve Şirket-i Hayriye döneminde de ulaşım hizmeti vermiş olan iskelenin inşa tarihi 1912 olarak bilinmektedir. Boğaz’ın en tenha iskelelerinden biri olan Çubuklu İskelesi’nin, 1914 kayıtlarına göre 160 yolcusu olduğu bilinmektedir. 1989 yılında inşa edilen yeni iskele, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescilli edilmiştir. 1989 yılında 430,45 m2'lik kazıklı sistemle elde edilen platform üzerinde, 118,25 m2'lik iskele binası yapılmış olup, 1991 yılında yolcu çıkış mahalli yenilenmiştir.

Kanlıca İskelesi:

Boğaziçi'nin yaşam ve geçmişteki mirasını yansıtan ve Şirketi Hayriye döneminde de önemli iskelelerimizden olan Kanlıca İskelesi, yoğurdu ile ünlü semtin simgesini tamamlamaktadır. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescilli olduğundan, alınan restorasyon izni ile 1989 yılında 348.86 m2'lik alanın, 128 m2'lik bölümüne iskele binası yapılmış, diğer bölümü ise iskele yanaşma mahalli olarak kullanılan bugünkü haline getirilmiştir.

Anadoluhisarı İskelesi:

Eski Anadoluhisarı İskelesi, 1393 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Antik Çağdan kalan Zeus Mabedi’nin yıkıntıları üzerinde inşa edilmiştir. Önceleri “Güzelhisar” adıyla anılan iskele, Fatih Sultan Mehmet’in Rumelihisarı’nı yaptırmasından sonra “Anadoluhisarı” adıyla anılmaya başlamıştır.

Anadoluhisarı'na ilk iskele, 1851 yılında Şirket-i Hayriye tarafından ahşap olarak Hisar önü denilen yere inşa edilmiş iken, 1905 yılında yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Boyama işleri, Şirket-i Hayriye’nin Hasköy Tersanesi Baş Nakkaşı Hasan Usta tarafından yapılmıştır. Anadoluhisarı İskelesi, T.C. Kültür Bakanlığınca, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edilmiştir.

Kandilli İskelesi:

Yine Boğaz’ın tarihi geçmişini yansıtan iskelelerimizden biri olan Kandılli İskelesi’nin, inşa ediliş tarihi net olarak bilinmemektedir.

Kandilli İskelesi de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillidir.
İskele, Şirket-i Hayriye tarafından yapıldıktan kısa bir süre sonra 1916’da yanmış, yerine yapılan iskele de 1978’de Liberya bandıralı bir geminin çarpması sonucu paralanmıştır.

Bostancı Şehir Hatları İskelesi:

Uzunca bir rıhtım çıkıntısının uç kısmına 1912-1913 yıllarında inşa edilen iskelenin karakteristik özelliği çatısında bir kubbenin bulunmasıdır.

Yığma ve tek katlı olarak inşa edilmiş bu iskelenin hem iç mekândaki alçı tavan bezemeleri, hem de sütun başlıkları kemer aralarındaki çini panolar ve bitimlerindeki kabatma bulunan saçak payandaları ile 1.Ulusal Mimarlık Dönemi örneklerindendir.

Yapıldığı dönemin milli mimari anlayışını tüm özellikleri ile taşıyan Bostancı Şehir Hatları İskelesi için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca konulmuş “Eski Eser Şerhi” bulunmaktadır. Bostancı-Eminönü Hattı’nda sabah-akşam yapılan seferlerin yanı sıra, Bostancı-Adalar Hattındaki seferler de yaz aylarında daha da yoğunlaştırılarak yolcu taşımacılığı sürdürülmektedir.

Bakırköy Deniz Otobüsü İskelesi:

1987 yılında hizmete alınan ve İDO’nun ilk iskelelerinden olan Bakırköy Deniz Otobüsü İskelesi, 19 yıl boyunca verdiği hizmetin ardından yeni haline kavuşması için yıkıldı. Yeni hali ile açılacak Bakırköy Deniz Otobüsü İskelesi, mimarisiyle geçmişle gelecek arasında kültür köprüsü oluşturacak.

Geleneksel Türk Mimarisi’nin stilizasyonu ile yeniden inşa edilen iskelenin iç mekânı, Türk Denizcilik Tarihi ile ilgili çini panolar, gravürler ve minyatürler ile bezendi. 800 m2’lik terminal binasına sahip olan iskele, eskisine göre 2,5 kat daha büyüdü.

6 m. yüksekliğindeki tavanı tamamen ahşap kaplı olan iskelenin taşıyıcı sistemi, kagir ve ahşaptan oluştu. Giriş-çıkış kısmı ve deniz tarafında bulunan koridorlar yolcu sirkülasyonu için kolaylık sağlayacak şekilde dizayn edilen iskele, konforu ve emniyeti birarada barındıracak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.