Haberler

Karadeniz varillerden kurtuluyor

Tarih: 28 Eylül 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Murat Sandıkçı
18 yıldır Samsun ve Sinop'ta depolarda tutulan zehirli variller nihayet İtalya'ya iade ediliyor. İZAYDAŞ'tan bir ekip varillerin nasıl taşınacağı konusunda rapor hazırlıyor.

Karadeniz 18 yıl sonra nihayet zehirli varillerden kurtuluyor. Samsun ve Sinop'ta depolarda tutulan varillerin, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın girişimleri sonucu iade edileceği bildirildi. İZAYDAŞ'tan gelen üç kişilik ekip, dün özel kıyafetleriyle Samsun'un Alaçam ilçesi Terskırık Köyü'ndeki depoda inceleme yaptı. Samsun Çevre ve Orman İl Müdürü Kadir Kılıç, "Bu işin hayırlı bir boyutu olduğunu söyleyebilirim. Bakanlık birkaç gün içinde açıklama yapacak" dedi.

Türkiye'nin baş belası oldu
Türkiye, İtalya bandıralı gemilerin Karadeniz'e bıraktığı toksit atık dolu zehirli varillerle ilk kez 1988'de tanıştı. İtalyanların Karadeniz'e attığı 367 zehirli varil, Samsun'un Alaçam ve Sinop'un Soğuksu ilçelerindeki depolarda, İtalya'ya geri gönderilmek üzere 18 yıldır bekletiliyor. Ağustos 1988'de Samsun'un Alaçam ilçesi sahillerinde ortaya çıkan ve o günden beri kamuoyunun yakından ilgilendiği İtalya kökenli zehirli atıklar, bu sürede bölge halkının sağlığını tehdit etti. Ancak yüzlerce zehirli varilin iadesi konusunda Türkiye ve İtalya arasındaki görüşmeler yıllarca sonuçsuz kaldı.

18 yıldır sivil toplum kuruluşları çeşitli eylemlerle tepkileri ifade etti. Bu eylemlerden en ilginci de, Greenpeace üyelerinin Ocak 2003'te depolardan gizlice aldığı iki varili, örgüte ait bayrak gemisi Rainbow Warrior'a yükleyerek İtalya'ya göndermesiydi.

Ancak dün çevreciler ve bölge halkı için umut doğdu. Alaçam ve Soğuksu'daki depolarda tutulan variller için, İzmit'teki atık yakma tesisi

İZAYDAŞ'tan özel bir ekip geldi. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ekipleriyle birlikte Alaçam'ın Terskırık Köyü'ndeki depolarda incelemede bulunan özel kıyafetli ekipler, bir rapor hazırlayarak bakanlığa sunacak.

Samsun Çevre ve Orman İl Müdürü Kadir Kılıç, sorular üzerine şunları söyledi: "Varillerin sevkıyatı için bakanlığımız tarafından görevlendirilen İZAYDAŞ firması gerekli fizibilite çalışmalarına başladı. Heyet, söz konusu varillerin nasıl izole edilip taşınacağı konusunda araştırma yapacak. Buradaki çalışmasının ardından ekip Sinop'a geçecek. Şu anda ne zaman ve nereye gönderileceği konusunda bir bilgim yok. Ancak bu işin hayırlı bir boyutu olduğunu söyleyebilirim. Gerekli açıklama birkaç gün içerisinde bakanlık tarafından yapılacak."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.