Haberler

Başkan Kocaoğlu: “Tarihi ve Kültürel Varlıklarımızı Turizmin Hizmetine Sunacağız”

Tarih: 28 Eylül 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in tarihi ve kültürel değerler bakımından son derece zengin birikime sahip olduğuna dikkat çekti. Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’in bir turizm kenti olarak gelişebilmesi, bu varlıkların değerlendirilmesi ile mümkündür. Bu nedenle arkeolojik kazı çalışmalarına destek oluyor, projeler uyguluyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özyiğit başkanlığında yürütülen ‘Phokaia’ kazılarında incelemelerde bulundu. Prof. Özyiğit’ten çalışmalar ve ortaya çıkarılan buluntular hakkında bilgi alan Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’in toprak altında kalan tarihi ve kültürel değerlerinin gün yüzüne çıkarılması, kentin tanıtımı ve turizmin geliştirilmesi bakımından çok önemli. Bu nedenle sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarına olanaklarımız ölçüsünde destek vermeye gayret ediyoruz” dedi.

24 Eylül Pazar günü, belediye bürokratları ile birlikte önce Foça’daki kazıevini ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, burada Kazı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit’ten çalışmalar hakkında bilgi aldı, ardından da kazı yapılan yerleri gezdi. Prof. Özyiğit, gerçekleştirdikleri kazılarda elde ettikleri buluntularla Foça’nın tarihinin 5000 yıl öncesine kadar uzandığını ortaya çıkardıklarını söyledi. Foça’nın, İonların en büyük ve gelişmiş kenti, 2600’lü yıllarda ise dünyanın en büyük şehri olduğunu söyleyen Prof. Özyiğit, birçok tarihi ve kültürel eserin toprak altında kaldığına dikkat çekti. Prof. Özyiğit şunları söyledi: “Dünyanın en eski demir atölyesini, kent duvarlarının çok az bir bölümünü ortaya çıkardık. Athena Tapınağı kazıları sürüyor ancak büyük bölümü bir ortaokul binasının, tiyatro ise toprak altında. Foça’nın simgelerinden yel değirmenleri harabe durumunda; tarihi kent duvarları da toprak altında. Çalışmalarımızla çok önemli eserleri ortaya çıkardık. Ancak, Athena Tapınağı’nın en azından bir bölümünün Yarımada üzerine inşa edilmesi, Osmanlı mezarlığının düzenlenmesi, tarihi kent duvarlarını ortaya çıkarıp içinde kalan alanı bir tarih parkı olarak düzenlemek, yel değirmenlerini aslına uygun restore edip gezilebilecek yerler haline getirmek ve tiyatro yapısının ortaya çıkarılmasını kapsayan projeler hazırladık. Bunları gerçekleştirebilirsek, Foça ve İzmir’in tüm dünyada muhteşem bir tanıtımını yapmış oluruz.”

Tarihi ve Kültürel Mirasa Sahip Çıkmalıyız
İzmir ve çevresinin, tarihi ve kültürel değerler bakımından son derece zengin olduğuna işaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bunların ortaya çıkarılıp tüm dünyaya sunulmasının önemli olduğunu kaydetti. Kültürel varlıkların gün yüzüne çıkarılmasına yönelik başta Agora olmak üzere çok sayıda arkeolojik kazı çalışmasına destek olduklarını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“İzmir’i bir kültür ve turizm kenti yapacaksak bunu ancak, tarihi ve kültürel varlıklarımızı dünya insanlığının gezip görmek isteyeceği yerler haline getirerek gerçekleştirebiliriz. Bu bilinçle Agora kazılarını destekleyip çevresini düzenliyoruz; İzmir’in tarihini değeştiren Yeşilova Höyüğü kazılarını destekliyoruz. Kemeraltı’ndaki tarihi özelliği olan yapıların restorasyonu için proje hazırladık. Foça ilçemiz de doğal güzelliği ve barındırdığı binlerce yıllık uygarlık izleriyle çok önemli bir bölgemiz. Daha önce burada yürütülen kazı çalışmalarına verdiğimiz desteğe, kültürel varlıkların kent gelişimine katkı sağlaması adına devam edeceğiz.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.