Haberler

Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğrencileri Yaz Stajında Kullanılabilir Ürünler İnşa Ediyor…

Tarih: 28 Eylül 2006

Sanat, bilim ve teknoloji alanlarını buluşturan bir disiplin oluşu nedeniyle çok yönlü bir birikime sahip olmayı gerektiren mimarlık, eğitim açısından farklı bir kurgu ve ortama sahip. Tasarım ağırlıklı eğitim sürecini benimseyen Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü, bilim formasyonu ile sanat disiplini ve kültürünü de bir arada tutmaya özen gösteriyor.

Bu hedef doğrultusunda 2005-2006 eğitim-öğretim yılında ilk mezunlarını veren Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümünün eğitim süresince her yaz zorunlu kıldığı stajlar, öğrencilerin mimari bürolarda ve yapı şantiyelerinde yapım süreci ve meslek pratiği ile tanışmalarını sağlıyor. Akademik dönem süresince edinilmesi mümkün olmayan mesleki deneyimlerin kazanıldığı stajlar, eğitimi bütünleyen önemli öğrenim süreçlerinden.

Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü kuruluşundan bu yana her yıl birinci sınıfı tamamlamış lisans öğrencileri için düzenlenen ve yürütülen yaz stajı, mimarlık eğitiminin başlarında olan öğrencileri, inşaat malzemeleri ve inşa etme eylemi ile doğrudan tanıştırması açısından önemli bir işleve sahip.



Mimarlık bölümü birinci sınıf öğrencilerinin yaz stajlarının hedeflerinden biri mimarlık mesleğinin yürütülmesi için doğal ve yapılı çevreyi algılama, ölçme ve çizme becerilerinin kazandırılmasıdır. Diğer hedef ise bu bağlamda yapılan çalışmaların, faydacı bir düşünce ile kullanılabilir ürünler üretmesidir.



Öğrenciler, 2006 yılı yazında bir aylık staj süresinin iki haftasını Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü’nde yer alan peyzaj alanı içerisinde asma-germe strüktürel sistemleri inşa ederek tamamladılar. Staj süresince inşa ettikleri strüktürel sistemlerin tasarımı ve yapımı mimarlık bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. İlknur Akıner’in koordinatörlüğünde yürütüldü.

Öğrenciler strüktürel sistemleri, yapı ve malzeme bilgisi ile ilgili seminerleri de içeren bir haftalık yoğun bir stüdyo çalışması sürecinde tasarladılar. İhtiyaç duyulan inşaat malzemeleri Mimarlar Odası Mersin Şubesi tarafından karşılandı. 2006 yaz stajına katılan mimarlık birinci sınıf öğrencileri ise, Ahmet Karadaş, Ahmet Karadeli, Berrin Kılıçaslan, Ceren Demir, Eyüp Kılıç, Faruk Tarı, Mazlum Delil Ölmez, Recep Gökmen, Sade Gültekin, Sevinç Budayoğlu.

Öğrenciler asma-germe sistemlerin yapımını tamamladıktan sonra artan halat malzeme yardımıyla iki ağaç arasında kalan gölgelik alan içerisinde hamak yaptılar.



Haziran 2005’te ise birinci sınıfı tamamlamış diğer bir grup öğrenci Mersin Üniversitesi Yenişehir kampusü Palmiye Salonu önünde yer alan ağaçlıklı alan içerisinde peyzaj (oturma) elemanları inşa etmişlerdi.

Klinker tuğla ile farklı tuğla örgülerinin denendiği, peyzaj elemanlarının tasarımı ve yapımı da mimarlık bölümü öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. İlknur Akıner’in koordinatörlüğünde yürütülmüştü.

Oturma elemanlarının yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan inşaat malzemeleri Işıklar Tuğla tarafından karşılanmış, Işıklar Tuğla’nın Road-Show Tır ile tuğla malzeme örneklerinin tanıtıldığı staj süresince öğrenciler arasında yarışma da düzenlenmişti.

Yarışma kapsamında öğrenciler dört veya beşer kişiden oluşan altı gruba ayrılarak, soyut-somut bir kavramı diledikleri sayıda tuğla malzemeyi kullanarak inşa edip üçüncü boyutta sergilemişlerdi.

2006 yaz stajına katılan mimarlık birinci sınıf öğrencilerinin isimleri ise Abdulaziz Laçin, Arzu Bitigen, Ayşe Eftelioğlu, Ayşe Sarı, Eser Tüten, Faruk Köksal, Fesih Özkan, Halil Erdem, Hatice Şahika Şenel, Hediye Akaya, Jale Sarı, Kadir Aykoç, Kürşat Hüseyin Doğan, Mustafa Ekecik, Nazan Caniş, Osman Balcı, Özge Bozgeyik, Recep Çelik, Semih Yılmaz, Serdar Hoyur, Serdar Özdemir, Sevgi Emekli, Süleyman Gelişken, Süleyman Ufuk Kafadar, Tuba Gök, Volkan Kuşoğlu, Zeliha Bayrakçı, Zeynep Aslan.


Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.