Haberler

Van Gölü'nün ortasındaki Akdamar Kilisesi 11 yüzyıl sonra tekrar ayakta

Tarih: 6 Ekim 2006 Kaynak: Radikal
Van'ın Akdamar Adası'ndaki Ermeni kilisesinin restorasyonu bitti. Çatısı, duvarları temizlenen, freskleri ve kabartmaları ortaya çıkarılan kilisenin 4 Kasım'da Başbakan Erdoğan tarafından açılması bekleniyor.

Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nin restorasyonu tamamlandı. Çevre düzenlemesi yapılan kilisenin, 4 Kasım'da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılması bekleniyor.

Van'ın Gevaş ilçesindeki Van Gölü sahilinde bulunan Akdamar Adası'ndaki kilise restorasyonunu üstlenen firma sahibi Cahit Zeydanlı, Mayıs 2005'te başlayan restorasyonun çevre düzenlemesiyle birlikte 2 milyon 600 bin YTL maliyetle 30 Ağustos 2006 tarihinde tamamlandığını söyledi. Zeydanlı, beş kişilik uzman kadroyla birlikte yapılan işe göre işçi sayısının değiştiği restorasyon hakkında şu bilgileri verdi:

"Kilise dışındaki figürler ortaya çıkarıldı, çatılar temizlendi, freskler ortaya çıkarıldı, zemin döşendi, pencere takıldı, jamaton kısmı düzeltildi. Restorasyon sırasında kilisedeki din adamlarına ait 34 oda da bulundu ancak sadece araştırma hafriyatı yapıldı, projede bulunmadığı için odalara dokunulmadı. Şimdi bu aşamada çevre düzenlemesini yapıyoruz. Adadaki iskeleler yenilendi. Yürüme yolları yapıldı. Ayrıca adaya geliş ücretli olacağından bilet satış gişeleri, bekçi kulübeleri, tuvaletler ve hediyelik eşya satış yerleri yapıldı. Kilisenin arka kısmına da bir kafeterya yapıyoruz. Çevre düzenlemesinin de büyük bir kısmı tamamlandı. En kısa zaman içinde buradaki diğer çalışmalar da bitecek."

İlişkilere katkı sağlayacak
Zeydanlı, daha önce de Bitlis'teki bir Ermeni kilisesini restore ettiklerini, ancak kilisenin şimdi sosyal amaçlı kullanıldığını belirtti. Akdamar Kilisesi restorasyonu sürecinde çeşitli çevrelerden tepki çekmemek için bir Ermeni mimarın yanı sıra Ermeni dünyasıyla diyalog içinde olduklarını, Başbakan Erdoğan'ın da kilisenin restorasyonuna büyük önem verdiğini anlatan Zeydanlı, "Restorasyon, Türk-Ermeni ilişkilerine olumlu katkı sağlayacak. Bu restorasyon, dünyaya örnek olacak. Açılış 4 Kasım'da olabilir. Açılışa Başbakan'ın da katılması bekleniyor" dedi. İl Turizm Müdürü İzzet Kütükoğlu "Şimdi bile gelmek isteyen gruplar var ama çevre düzenlemesi bitmediği için gelmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Kültür Bakanlığı'nın sitesinde verilen bilgilere göre, kilise, Vaspurakan hanedanınca, Kral 1. Gakik tarafından 915-921 yılları arasında keşiş Manuel'e yaptırıldı. Dört yapraklı yonca biçimli haç planındaki yapı, kırmızı kesme tüf taşlarla inşa edildi. Van'a 55 km. uzaklıktaki adaya, Van-Tatvan karayolundaki iskeleden 20 dakikalık motor yolculuğuyla ulaşılıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.