Haberler

Atık varilleri yurtdışına gönderiliyor

Tarih: 6 Ekim 2006 Kaynak: CNN Türk
1998 yılından bu yana Karadeniz sahillerine vuran ve çoğu İtalyan menşeili 390 atık varil sonunda Türkiye'den gönderiliyor. Varillerin Türkiye'den gönderilmesi ve bertaraf edilmesinin maliyeti 250 bin dolar.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, önümüzdeki cumartesi günü varillerin çeşitli AB ülkelerindeki atık bertaraf tesislerine sevkedileceğini açıkladı.

İnsan sağlığına zararlı, zehirli maddeler içeren variller 1998 yılında Karadeniz sahillerine vurmaya başlamıştı. O günden bu yana Karadeniz sahillerine toplam 390 varil vurdu. Çoğu İtalyan menşeili olan variller, bu süre içinde İtalyan hükümetleriyle yapılan çeşitli görüşmelere rağmen, bu ülkeye gönderilemedi.

Türkiye de kendi imkanlarıyla özel tesislerde sakladığı bu varilleri bertaraf ettirmeye karar verdi. "Bu belayı savmak istiyoruz" diyen Bakan Pepe, "bir daha da benzer durumlar yaşanmasın istiyoruz... En geç ay sonuna kadar variller Türkiye'den gitmiş olacak" dedi.

Samsun ve Sinop'taki depolarda bulunan varillerin tümü yeniden uluslararası standartlarda sevk edilecek şekilde ambalajlanacak, etiketlenecek ve paketlenecek. Ardından cumartesi günü Türkiye'den çeşitli AB ülkelerine sevk edilecek. Varillerin sevki ve bertarafının maliyeti 250 bin doları bulacak. Bu para Türkiye Çimentocular Girişimcileri tarafından karşılanacak.

Pepe, varillerin bugüne kadar içinde bulunduğu binalar ve çevresinin rehabilite edileceğini, kum ve toprağın bertaraf edileceğini bildirdi. Osman Pepe atık varillerin hangi AB ülkelerinde bertaraf edileceğini ise açıklamadı. "Kendisine ait olan atık varilleri almayan İtalya'da bunlar para karşılığı bertaraf edilebilir mi?" sorusunu yanıtsız bırakan Pepe, "Türkiye Cumhuriyeti'nin cebinden para çıkmıyor" demekle yetindi.

Tuzla'da da ortaya çıktı
Türkiye, yurtdışından topraklarına gelen atık varillerinin yanı sıra, kendi sınırları içindeki bazı üreticilerin atıklarıyla da başetmeye çalışıyor. Atık dolu variller, İstanbul Tuzla'nın Orhanlı beldesinde 20 martta toprağa gömülü halde çok sayıda varil bulunmasıyla tekrar gündeme gelmişti. 8 Nisan'da varillerdeki atıklardan alınan numunelerin kanserojen madde içerdiği belirlenmişti. Beldede kısa süre arayla toprağa gömülü halde yeni variller bulunmuş ve atıklardan numune alınarak laboratuvarlara gönderilmişti. Atık dolu varillerin bertaraf edilmek üzere İZAYDAŞ'a gönderilmesi işlemi 16 Nisan'da başlamıştı.

Tuzla'daki olayı izleyen günlerde, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde de atık varillerinin gelişigüzel halde bazı arazilere bırakıldığı tespit edildi. Yılda 5 milyon ton tehlikeli atık üretilen Türkiye'de, tesadüfen bulunan variller kimseyi şaşırtmamıştı çünkü özellikle küçük sanayi tesislerin, maliyetleri bahane ederek atıklarını doğaya bıraktığı biliniyordu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.