Haberler

Tuz Gölü'nün ana damarı kurudu

Tarih: 6 Ekim 2006 Kaynak: Radikal
Türkiye'nin tarımsal üretiminin önemli bölümünü sağlayan Konya Havzası'nda iki ovayı ve Tuz Gölü'nü besleyen, adına tarım anıtı dikilen İvriz Çayı, tamamen kurudu.

2 bin 800 yıl önce Tuvana Krallığı'nda yaşayan çocuklar, artık Konya'nın Halkapınar ilçesinin sınırlarında olan tarım anıtına baktıklarında, bereketi öğreniyorlardı. Türkiyeli çocuklarsa, doğanın tükenişine tanık oluyor.

Her geçen gün çölleşen Konya Havzası'nda, en önemli su kaynaklarından İvriz Çayı tamamen kurudu. Durumu bilmeden İvriz'e pikniğe gelenler şaşkınlığa uğruyor. Esnaf, "Tek damla su göremeyince üzgün ayrılıyorlar. Siftahsız dükkân kapatıyoruz. Türkiye'nin su politikasının olmaması çayı kuruttu" diye yakınıyor.

Yağış azlığı ve su yağması
Kuruyan çay, Konya Havzası için piknikçilerin gönlünü açmanın çok ötesinde öneme sahip. Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar "İvriz Çayı yıllardır Ereğli ve Bor ovalarının tamamına yakınına hayat verdi. Ancak kaynak, yağış azlığı ve sulama amaçlı bilinçsiz yeraltı suyu kullanımı nedeniyle artık tamamen kurudu. Bu yıl ne Ereğli ne Bor Ovası'na İvriz'den bir damla bile su akmayacak. İvriz Çayı'nın yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alanı sulamasının yanı sıra en önemli özelliği, Tuz Gölü'yle bağlantısı olmasıdır. İvriz'den akan su, Tuz Gölü'nü besleyen en önemli kaynak konumundaydı. Zaten gün geçtikçe suyu azalan Tuz Gölü, artık ne yazık ki en önemli kaynağından da mahrum kalacak" dedi.

Çaydan elde kalan tek şey, susuz köprüler ve İvriz Kabartmaları. Kabartmalar, Toroslar'dan gelen kar suyuyla beslenen çayın kaynağında bulunuyor ve 'dünyanın en eski tarım anıtı' kabul ediliyor. MÖ 800'lerde Tuvana Kralı Varpalawas tarafından yaptırılan anıtta, kralın elindeki üzüm salkımını Bereket Tanrısı'na sunması tasvir ediliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.