Haberler

Metamorfoz Ankara Etkinliği Sona Erdi

Tarih: 11 Ekim 2006 Yazan: İrem Çağıl


Fotoğraflar: İrem Çağıl

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Mimarlık Haftası çerçevesinde düzenlediği “Metamorfoz Ankara, Yitik Zamanların Kenti” etkinliği sona erdi.

Son 10 yılını metamorfik değişimlerle geçiren ve yeniden şekillenen, başkent Ankara’nın, yeni biçimini anlamayı, bu biçimi sorgulamayı ve tartışmayı hedefleyen etkinlikler zinciri 2 Ekim günü Ulus’taki Çengelhan Rahmi Koç Müzesi’ndeki açılış kokteyliyle başladı ve 8 Ekim Pazar günü Ankara Palas’ta yapılan kokteyl ile sona erdi.

Hafta boyu süren etkinlikler çerçevesinde, şehrin farklı noktalarında, her gün bir söyleşi düzenlendi.
Bu söyleşilerin ilki, 3 Ekim Salı günü Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda başladı. Üniversitelerin Şehir, Bölge Planlaması ve Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinin yanında Yüksek Mimar Şevki Vanlı’nın da katılımcı olarak bulunduğu “Kent öyküleri” konulu söyleşide, Ankara’nın geçirdiği süreç ve bu süreçte değişen kentsel/toplumsal kimlik üzerinde duruldu.

Sonraki günlerde, kentin farklı noktalarında düzenlenen, “Altındağ Kentsel Dönüşüm Projeleri”, “Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projeleri”, “Mamak Kentsel Dönüşüm Projeleri” başlıklı söyleşilerle Ankara’nın tartışmaya açılan metamorfik kimliği, bölgesel olarak ele alındı. Söyleşilere, mimar ve öğretim görevlilerinin yanında avukatlar, belediye meclis üyeleri, sosyal bilimciler de konuşmacı olarak katkıda bulundu.

Ankaralılar’ı, yaşadıkları kenti sorgulamaya ve sahiplenmeye iten söyleşilerin ertesinde, her gece, şehrin en karakteristik noktalarından Konur Sokak’ta, kenti merkez alan film gösterimleri düzenlendi. Bu sayede ünlü yönetmenlerin bakış açısıyla ele alınmış farklı şehir atmosferleri izleyiciye sunuldu.

Riddley Scott’un karanlık, klostrofobik, teknolojik bir gelecek tasvirini Los Angeles şehri üzerinden yaptığı, fantastik şaheseri “Blade Runner”la başlayan ve Fritz Lang’in ilk bilim-kurgulardan sayılan filmi “Metropolis”le devam eden gösterimler, 1960’lar Fransa’sında geçen bir François Truffaut filmi olan “400 Darbe”yle sona erdi.



Her yönüyle Ankara’yı ele alan etkinliklere Konur Sokak, Milli Kütüphane Sergi Salonu, ODTÜ ve Gazi Mimarlık Fakülteleri’nde açılan sergiler eşlik etti. Sergilerde, Ankara Havagazı Fabrikası, Su Süzgeci Binası, Etimesgut Uçak Fabrikası gibi kentin dönüşümüne tanıklık eden, kullanılmayan, yok olmaya yüz tutmuş veya yok olmuş binaların şu andaki durumları posterlerle belgelenerek kentlilere sunuldu.

Bunun yanında, son zamanlarda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yol çalışmaları nedeniyle tehlike altına giren Kuğulu Park’ta 7 Ekim günü, “Ensemble Galatia” bir konser verdi ve aynı gün içinde çocuklar için bir Mimarlık Atölyesi düzenlendi. Kuğulu Park ve çevresinin, yol çalışmaları nedeniyle yayalar tarafından neredeyse kullanılamaz hale gelmesi, TMMOB’nin altını çizdiği “kentin fiziğinde meydana gelen sürekli metamorfik başkalaşımın, doğaüstü güçlerin bir oyunu ya da doğal bir sürecin son ürünü olmadığı, kentsel/toplumsal kimliği yeniden kurmaya çalıştığı, bu başkalaşımın da siyasi bir içeriği, veçhesi ve temsiliyetinin olduğu” savını destekler nitelikteydi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.