Haberler

Yeniden Keşfedilen PLOT

Tarih: 11 Ekim 2006 Kaynak: Domus Yazan: Joseph Grima Çeviren: Derya Karadağ


Fotoğraf: Gaia Cambiaggi, Helsingor Psikiyatri Hastanesi

Üç inşa edilmiş yapı, sayısız tasarım ve bir o kadar da takdir dolu eleştrinin ardından beş yıl sonunda, PLOT’dan Bjarke Ingels ve Julien De Smedt kendi yollarına gitmeye karar verdiler ve sırasıyla BIG ve JDS’i kurdular.

Helsingor Psikiyatri Hastanesi için açılan yarışmanın birincisi olmak, şimdilerde kapanmış olan PLOT’un kurucuların olan Bjarke Ingels ve Julien De Smedt için tanrısal bir haberdi. 2003 yılının Şubat ayında, ofisin diğer projeleri bitmiş ya da durdurulmuşken, çalışanlar bu yarışmaya ofisin kapanışını duyurmadan önceki üç aylık sürede boşluğu doldurmak için girmişlerdi. Sonuç ise oldukça zor kazanılmış bir zaferdi. Sonrasında ise rehber psikiyatristlerden, doktorlardan, hastalardan ve hastane personelinden gelen telefonlar ve ziyaretler ile uzun bir dönem geçti. Ingels, bu dönemi “zıt ve herhangi bir gereksinimi karşılamayacak nitelikteki uzun istekler listesi” olarak tanımlıyor. Yarışmanın açıklama metni de başı başına belirsizliklerle doluydu. İstenilen yapı, merkezi ama hiyerarşiden uzak, güvenli ama çevresine açık, içe dönük ama hapisane binasına benzemeyen bir tasarıma sahip olmalıydı. “Tüm bunların yanında, Helsingor, Shakespeare’in Hamlet’inin memleketiydi. Kısaca, tüm mesele olmak ya da olmamak.” diyor Ingels yarı alaycı bir şekilde.

 
 Fotoğraflar: Gaia Cambiaggi   
 
 Helsingor Psikiyatri Hastanesi

Yapı etrafındaki yontulmuş peyzaj, zeminde, hasta ve personel için ek odaların yer aldığı bir katın açığa çıkmasına neden oluyor. Üst katlarda üç kol, hasta tedavisi için ayrılmış. Mimarın üzerinde durduğu ana fikir, karanlık sıkışık koridorları ve simetrik dizilimli odaları gibi hastane tasarımının klişelerinden uzak durmaktı. Maksimum ışığı içeriye alan uzun, parlak ve renkli koridorlar hastane sakinlerine devamlı olarak dışarısı ile bağlantısı olan bir “manzara sergisi” sunuyor. Üç kolun çevresindeki noktalar, hastaları açık alandan korumak için daha düşük kotta yer alıyor.

Pek çok çalışmalarında olduğu gibi, yonca yaprağı planı da projenin geliştirilmesi sırasında sayısız alternatif, düzen, farklılaşma ve gelişme gösteriyor. Bjarke Ingels ve Julien De Smedt, ilk karşılaştıkları ofis olan OMA’dan tasarıma bu şekilde yaklaşmayı öğrenmişler. Tasarım stratejilerine göre, her mimari eser, belirli kısıtlamalar çerçevesinde oluşmuş ve bu eserin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Tam tersi, başarılı bir tasarımın ardındaki araçlardan bir tanesi de “optimize edilmiş kısıtlamalar”.


Fotoğraf: Gaia Cambiagg, VM Evleri

Bu, yorulmak bilmez deneyimlerle varsayımların altını çizen dogmatik yöntemde, kesim mimari tipolojiler yaratıcı mimari ifadeler ile zıtlık oluşturuyor. Orestad’da son günlerde tamamlanan şema, Kopenhag’ın en hızlı gelişen banliyö bölgeleri, yüksek yoğunluğu ve özel sermaye kuruluşları tarafından yapılan konutları ile Avrupa Modern Mimarisi için kara listede yer alıyor. VM Evleri (Bu şekilde adlandırılmalarının nedeni, güneye bakan blokların “V”, kuzeye bakanların ise “M” formunda olması), çevresindeki kanal manzarasına optimum derecede hakim, komşu gözlerinden uzak ve yüksekliğin getirdiği gerekliliklere göre bölgelere ayrılmış 230 konut birimi ve 2 bloktan oluşması gibi oldukça sıradan bir proje açıklamasının sonucu olarak ortaya çıktılar. Projenin başarısı, Danimarkalı müteahhit Per Hopfner’i bile şaşırtmıştı. Bütün konut birimleri, büyük bir kısmı satışa çıkarıldığı ilk gün olmak üzere üç haftalık bir sürede satılmıştı. Bu olağandışı sonuç, PLOT’un tasarımının, çekiciliği olmayan pek çok konut gelişimini alt ettiği anlamına gelebilir. Aynı konut biriminin kopyalanarak ortaya çıkardığı bloklardan farklı olarak, VM Evleri 3D bir puzzle gibi, insanı hayrete düşürecek kadar farklı plan tiplerinden (75) meydana geliyor ve hiçbir plan tipi bir düzineden fazla tekrarlanmıyor.

PLOT tarafından geçtiğimiz beş yılda sunulan mimari çözümler, aşağıda bahsedeceğimiz henüz gerçekleşmemiş projelerinden de anlaşılabileceği üzere hünerli bir biçimde geleneksel kentsel müdehalelerin altını çiziyor. Tüm bunlara ek olarak, inisiyatifi ele alan bir tutum ile kentsel midehale için yeni gerçeklikler araştırıyorlar. Ofisin iş akışı için yarışmalar ve doğrudan gelen işlerle beslenmek yerine PLOT, sık sık büyük ölçekli kentsel müdehalelere yönelik fikirleri ile Danimarka’da ya da başka bölgelerde belediye otoritelerine teklifler götürüyor. Kopenhag’ın Klovermarken bölgesinde spora tahsis edilmiş açık alanı çevreleyen ve 3 kilometrelik bir duvar oluşturan apartman blokları gibi bazı öneriler, taraftarları ve karşı çıkanları ile hararetli politik tartışma ve isteklerin merkezi oluyor. PLOT’un mimarlık hayatındaki asıl başarısı, önerdikleri özel ya da kamu projelerinde avant-garde tasarım ile müşterinin isteklerini uzlaştırmaları. Şimdilerde, BIG ve JDS olarak da müdehale için yeni alanlar buluyor ve öykülerine yeni bölümler yazıyorlar.

Devam Eden İşler
PLOT tarafından tasarlanmış olan ve şimdilerde BIG ve JDS tarafından geliştirilen projelerden bir bölümü.

 
 Fotoğraflar: Gaia Cambiaggi 
 
 Mountain Dwellings

Mountain Dwellings, Orestad (Dwellings Dağları)
Mountain Dwellings, VM evlerinin ikinci aşaması ve aynı müteahit tarafından aynı bölgede inşa edilecek. 1/3’ü park yeri ve 2/3’ü konut birimleri olarak kullanılacak yapıda, bu program uygun günışığı, erişilirlik ve yoğunlukla tek bir yapıda birleştiriliyor. Güneye bakacak şekilde düzenlenmiş apartmanlarda eğim kullanılarak 11 katlık bir otopark düzenlenmiş. Sonuçta, Kopenhag’ın düz manzarasına kontrast olacak katı bir dağ görüntüsü ortaya çıkmış. Bjarke Ingels ve Julien De Smedt, projeyi “kentsel yoğunluk ile yaşayan banliyö” uygulaması olarak tanımlıyor.

 
 Fotoğraflar: Gaia Cambiaggi 
 
 People's Building

People’s Building, Şangay
REN Binası, Şangay’da gerçekleşecek olan World Expo 2010 için otel, spor ve konferans merkezi önerisinden oluşuyor. ARUP ile birlikte geliştirilen kule, su yolunun üstünde birleşen iki ayrı yapı olarak düşünülmüş. Birinci yapı, spor ve su kültürü merkezleri ile bedene hizmet ederken, ikincisi konferans merkezi ile zihinsel faaliyetler için tasarlanmış. İki yapının birleşim noktası olan noktada 1000 odalı bir otel yer alıyor.

 
 Fotoğraflar: Gaia Cambiaggi 
 
 Dolphinarium Sağlık Merkezi

Dolphinarium Sağlık Merkezi
Sağlık Merkezi, turistlere yunuslarla yüzme olanağı sunmak isteyen müşterinin isteklerini karşılayacak şekilde hayal edildi. Mimarlar, proje için nerede konumlanırsa konumlansın, bağlamı ile ilişki kurabilen plak şeklinde bir ada önerisi sundular. Plağın köşeleri, adanın altında kalan yüzme alanlarını açığa çıkarmak için yükseltildi. Yeşil alanlar ve otel odaları eğimde konumlandırıldı. Singapur’da yer alacak olan ilk ada için görüşmeler halen devam ediyor.

 
 Fotoğraflar: Gaia Cambiaggi 
 
 The Battery

The Battery, Kopenhag
The Battery, Kopenhag’dan ayrılmış olan üç komşu birimi (Brygge Adaları, Amagerbo ve Orestaden) “Kentsel aktivite merkezi” adı altında birleştirmek üzere tasarlanmış geniş kapsamlı bir kentsel müdehale projesi. Bu yeni komşuluk birimi, apartmanlar, ofisler, dükkanlar, kreşler, spor alanları ve kültürel enstitüleri ile kente dair temel elemanları birleştiren çeşitli bloklardan meydana geliyor. Kentin azınlıkları ile kültürel bir birleşim yaşanması için projede bir cami yapısı yer alıyor.

Bjarke Ingels Bilgi'de ARKIMEET'e Konuk Oluyor
Bjarke Ingels, Bilgi'de ARKIMEET Konferanslarının ikinci konuğu olarak, 23 Kasım 2006 tarihinde İstanbul'da projeleri ve mimari yaklaşımları ile ilgili bir konferans verecek.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.