Haberler

Bitmeyen restorasyon!

Tarih: 12 Ekim 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Gülay Fırat
Mimar Sinan'ın eserlerinden Mihrimah Sultan Camii'nde, Marmara depreminde meydana gelen hasardan sonra başlayan restorasyon çalışması bir türlü bitmedi. Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç, "Restorasyonun 7 yıl sürmesinin savunulacak yeri yok. Ama ödenek sıkıntısı nedeniyle bu gecikme yaşandı. Üç üniversitenin desteğiyle orijinaline uygun restorasyon için çalışıyoruz. Zemin etüdü raporunu bekliyoruz. Bir yılda ancak biter" dedi.

Çatlaklar oluştu
Restorasyon çalışması nedeniyle ziyarete ve ibadete kapanan Mihrimah Sultan Camii, İstanbul'un yedi tepesinden biri olan Edirnekapı'da Kanuni Sultan Süleyman'ın fermanıyla kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan'a yaptırıldı. 1562'de başlayan inşaat 3 yılda bitirildi.

Marmara depreminde büyük hasar gören caminin mihrap cephesindeki kemerin üzerinde çatlaklar oluşmuş, yer yer sıvaları dökülmüş. Altı dolgu olduğu için kayan camiyi sabitlemek amacıyla dört çelik iskele kurulmuş.

Taşlar numaralandırıldı
Caminin yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki minaresi de depremde ortadan çatlamış. Sağlamlaştırmak mümkün olamayınca sökülmüş. Ama sökülen her kullanılabilir taş numaralandırılmış. Uygun olanlar yeniden kullanılıyor.

Yüzlerce penceresiyle "İstanbul'un en aydınlık camisi" olarak anılsa da Mihrimah Sultan Camii'nin kırık camlarından içeriye kediler, güvercinler girmiş.

Can güvenliği yok
Caminin kapılarını Milliyet için açan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç, restorasyonu bitmeden caminin ibadete açılmasına izin vermenin sakıncalı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Zemin etüdü için camide sondaj yapmak gerekti. Bu yapılırken cemaatin içerde olması mümkün değil. İçeride çalışma sürerken bir vatandaşın başına bir şey gelse bunu telafisi olur mu? Şu an bir can güvenliği söz konusu değil. Bu nedenle ziyarete ve ibadete kapalı."

Tanyolaç, ortadan ikiye ayrılan minareyle ilgili de, "Kurul kararlarıyla sökülen minarenin yenilenmesinde orijinal taşlardan istifade ediliyor. Paslanmaz çelik zıvana ve mil kullanılarak orijinaline uygun yapılıyor" diye konuştu.

Define aranmıyor
Cami içinde bir, etrafında altı tane çukur açılması ise "Define aranıyor" söylentisinin yayılmasına neden olmuş. Tanyolaç, "Camide define aranır mı? Zemini incelemek için biri içeride, diğerleri etrafında 7 çukur açıldı. Caminin aslına uygunluğu olması için üniversitelerden de yardım alınıyor. Dolgu zemin olduğundan Koruma Kurulu öğretim üyeleri son bir kez daha zemin etüdü istedi. İstanbul Üniversitesi'ne gönderilen etüt raporları inceleme sonucunu bekliyoruz " dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.