Haberler

Boğaz'ın altından geçmek, 2.5 dolar

Tarih: 13 Ekim 2006 Kaynak: Radikal
İstanbul Boğazı'nda araçlar için gidiş geliş iki katlı tüp geçişe onay çıktı. 5.5 km.'lik geçişin maliyeti 500 milyon dolar, bilet fiyatı ise 2.5 dolar.

İstanbul'un iki yakası, deniz altından tüp tünelle buluşacak. Boğaz'a lastik tekerlekli araçların geçişi için yapılacak 'Karayolu Tüp Geçiş Projesi', Yüksek Planlama Kurulu'nca onaylandı. Boğaz'a iki katlı yeni bir tüp tünel inşa edilecek. Her katı ikişer şeritli olacak tünelde gidiş ve gelişler ayrı katlardan yapılacak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni tüp tünel güzergâhının köprülerin alternatifi olmadığını, İstanbul'da yeni köprüye de ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Bakanlığın hazırladığı fizibilite çalışmasına göre, kentin iki yakasını denizin altından birleştirecek yeni tüp tünel için alternatif güzergâhlar üzerinde çalışma yapıldı. Güzergâh, Tarihi Yarımada'daki Kennedy Caddesi'yle İstanbul-Ankara Devlet Yolu'nu birleştirecek. İnşaat tekniği açısından elverişli olan proje, tarihi ve kültürel mirasa da daha az zarar verecek. Ayrıca tünel boyunun kısa olması nedeniyle maliyeti de düşük olacak. Maliyetin 500 milyon doları bulması bekleniyor.

Küçük araçlar için
Fizibilite çalışmasındaki öngörülere göre, tünel ikişer şeritli ve iki katlı olarak inşa edilecek. Gidiş ve gelişler, ayrı katlardan gerçekleştirilecek.

Toplam uzunluğu 5.5 kilometre olarak hesaplanan tünelden yalnızca küçük otobüs, minibüs ve otomobiller geçecek. Tünelin denizin altında kalan bölümlerinin inşasında da yüksek teknoloji ürünü tünel açma makineleri kullanılacak. Diğer bölümlerin yapımında aç-kapa ve yeni Avusturya tünel açma metodu gibi yöntemlerden yararlanılacak.

Yap-işlet-devret modeli tünel, depreme son derece dayanıklı bir teknikle inşa edilecek ve olası bir depremin yıkıcı etkisini engellemek üzere esnek bir yapıda olacak. Tünelin yapımını üstlenen firmanın tüneli 25 yıllığına işletmesi öngörülüyor. Tünelden başlangıçta geçiş ücreti, tek yön için 2.5 dolar (yaklaşık 3 YTL) olarak hesaplandı. Günde yaklaşık 80 bin aracın geçiş yapacağı tüneli kullanacak araç sayısına bağlı olarak gerek yakıt tüketiminin düşmesi, gerekse yolculuk süresinin azalması sonucu ciddi ekonomik kazanç sağlanacağı sanılıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçiş ücretlerinin makul olmasının planlandığını belirterek; "İşletme süresinin geçiş ücretleriyle dengelenmesini öngörüyoruz. Geçiş ücretleri, işletme süresiyle orantılı olacak. Makul geçiş ücretleri konusunda bir denge oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Yıldırım, güzergâhın köprülerin alternatifi olmadığını vurgulayan Yıldırım, İstanbul'un yeni köprüye de ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bir de Marmaray var
İstanbul'un iki yakasını deniz altından birleştiren diğer bir ulaşım yolu ise Marmaray. Ancak Marmaray araçlara değil, raylı sisteme yönelik.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.