Haberler

Yakın Plan Binalar

Tarih: 20 Ekim 2006 Derleyen: Gül Keskin
Lorenza Lucchi Basili’nin Arka Gallery, Vilnius ve Meno Parkas, Kaunas’daki paralel sergilerde görücüye çıkarttığı fotoğrafik dizi, Montreal, Vancouver, Berlin, Los Angeles, Chicago and Vilnius’de gerçekleştirdiği çekimler arasından seçtiği eserlerden oluşuyor. Sergilenen dizi, kenarlar, renkler, şekiller, gölgeler, çizgiler ve eğrilerin kendinde kaybolduğu ironik mimarinin parçası olarak gösteriliyor. Lucchi Basili’nin çalışması temelde mimari ögelere, özellikle de post-modern metropolislere dayanıyor.

Parçaları ve açıları, olağandışı perspektifler, gölgeler ve yansımalarla bir araya getirerek çektiği kareler, basıldığında yakın mimariyi anımsatıcı gizemli şekillere dönüşüyor. Frank Gehry veye Daniel Libeskind’ın binasının, ya da Vilnius’taki St. Bernardine gibi geç-gotik kilisenin (sergide de görülebilecek) fotoğrafların konusu olması, Lucchi Basili’nin diğer realitelerin içerdiği realitenin ve yapılaşmış dünyadaki yapaylığın yansıttığı şeyin doğada aslında var olduğunu fotoğrafın her bir parçasında tasvir etmesini sağlıyor ve resimler evreni açığa çıkarıyor. Bu his nedeniyle, Lucchi Basili’nin sanatın keşifsel boyutuyla ilgilendiği söylenebilir.

Lorenza Basili fotoğrafçılıkla uğraşmasına rağmen kendini fotoğrafçı olarak kabul etmiyor. Ona göre bir mimarın, italik geometrinin karmaşıklığını anlamak için kurgulanan matematiksel modellere özgü ilgilerle yetiştirlmesi gibi, fotoğrafçılık da, gerçekliği süzmeye, incelemeye, genetik kodunu ve içindeki güzelliği göstermeye yarayan mekanik bir araç. Lucchi Basili’nin fotoğrafçılık da kullandığı yol belge ya da herhangi bir dijital etkiye dayanmıyor. Onun resimleri gözle görülemeyecek, esrarengiz bir şeyi ortaya çıkarıyor.

Neden mimari Lucchi Basili’nin sanatsal üretimin ana konusu? Mimari içinde inşa edilmiş yaşam alanımızı, ikamet ettiğimiz şekilleri ve çevremizin biçimlerini barındırıyor, aynı zamanda da kendimizi ifade etmek için düşüncelerimizle ürettiğimiz en somut yol. Sanatsal tarzının en önemli parçalarından biri, çalışmasına ihtimal, öneri, raslantı gibi farklı boyutları da eklemesiyle beliren ve tual içinde gezinen benzeri olmayan, çözümlenmesi zor izler. Burada tanımlanan ihitimal; günün farklı zamanlarında değişen ışık, iklim, gökyüzündeki bulutların konumuna benzer şeyleri ifade ediyor, öneri ve raslantı ise şehirsel keşfi süresince şans eseri karşılatığı mimarinin verdiği cezbetme hissini.

Vilnius ve Kaunas’taki bu iki sergi bina ve yüzeydeki birbirine geçmiş mimari ve geometrik ögeleri inceliyor. Sergi için belirlenen seri, sergi alanına fotoğraflardaki ve sunumda görünen tek boyutluluğu ortaya koyacak şekilde ustaca yerleştirilmiş. Sergi alanında kurulan herşey, fotoğrafların heykelimsi karakterlere ve çevreleriyle diyolog kurmasını, yeni perspektifler, çoklu bakış açıları geliştirmesini sağlıyor. Sergide izlenen Lucchi Basilli’nin mantığı, erken Öklid geometrisinde paralel bir çizgide eğrinin olmadığı; yeryüzünde gird sistemin, yapının olmadığı gibi çıkarımla yorumlanabilir, da fazlası da...Ama serideki güzelliği ve bizim hiç görmediğimiz dünyayı göstermek için kullandığı yolla ortaya çıkan uyandırıcı hissi anlamak için matematikçi olmaya gerek yok.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.