Haberler

Üç senedir mahkemelik olan Akter Tersanesi inşaatı çıkmazda

Tarih: 9 Kasım 2006 Kaynak: Referans Yazan: Osman Öndeş
Taşucu SEKA alanında kurulması planlanan Akter Gemi İnşa Tersanesi yatırımı, kaplumbağa ve hassas hayvan türlerinin ürkerek yumurtlayamaması ve şirketin denize atıklarını basması olasılığı ileri sürülerek durduruldu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından özelleştirmeye açılarak Taşucu SEKA Akdeniz Fabrikası'nın atıl alanında kurulması beklenen gemi inşa tersanesinin durumu, dünya literatürüne geçecek trajikomik bir şekle dönüştü.

Özelleştirme sırasında bu alanda gemi inşa tersanesi yatırımını gerçekleştirmek üzere Erkan Selah Başkanlığı'nda Selah Makine ve Gemicilik Endüstrisi Tic. A.Ş., Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Merdaş Mersin Deniz İşleri Taşımacılık Hizmet Turizm Tic. San. A.Ş., Şanlık A.Ş., Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası ortaklığında kurulan Akter A.Ş., 2003 yılından bu yana çıkartılan güçlükler ve itirazlar sonucu tam bir çıkmazla karşı karşıya bulunuyor. Gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin Akdeniz kıyılarındaki ilk gemi inşa tersanesi olacak Akter yatırımı, muhtelif bakanlık, kurum ve kuruluşlara ait olan yetkileri birbirine karıştırmak suretiyle çok karmaşık hale getirilirken akıl almaz olumsuz bir tablo çizildiği açıkça görülüyor. Hatta daha da ileri gidilerek, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bugüne kadar 1096 müracaattan sadece 18’ini (yüzde 1.64) olumsuz olarak cevaplamasıyla bile davayla uzaktan yakından ilgisi olmamasına rağmen neredeyse aklına esen herkes tarafından eleştirildiği de ortaya çıkıyor.

Danıştay Altıncı Daire Kurulu Başkanlığı’na Ahmet Özel, Yılmaz Gezer ve Kum Mahallesi Güzelleştirme Doğal Yaşamı Koruna Derneği adına intikal eden dava dilekçesinde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaat Genel Müdürlüğü, Akter Akdeniz Taşucu Gemi San. A.Ş. dava edilirken tersanenin Göksu deltasına, özel çevre koruma bölgesine, tarımsal niteliği korunacak alanlara göre konumunun tespit edilmesi ve bu alanlara ve çevrenin ekolojik dengesine yaratacağı etkinin belirlenmesi talep ediliyor.

Danıştay 6. Daire Kurulu Başkanlığı tarafından Danıştay 6. Daire Üyesi, naip üye Habibe Ünal ve Tetkik Hâkimi Necdet Bayram’dan oluşan bilirkişi incelemesinde ise Taşucu Belediye Meclisi tarafından bir plan onama kararına rastlanmadığı ifade edilerek Çevre Bakanlığı’nın Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı İçel Özel Çevre Koruma Müdürlüğü’nün Taşucu SEKA Limanı Tersane Yat İnşaatı ve Çekek Yeri hakkında olumsuz görüş belirttiğine işaret ediliyor.

Gerekçe, kaplumbağalar
Danıştay Altıncı Daire Kurulu Başkanlığı tarafından Çevresel Değerler açısından değerlendirme yapmak üzere görevlendirilen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Prof. Dr. Sezai Göksu, Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. M. Necdet Alpaslan ve Yardımcı Doç. Dr. Enver Y. Küçükgil raporlarında takdirin yüce mahkemeye ait olmak kaydıyla “Firmanın atıksu, sintine ve balast suyu arıtımı, gemilerden atık kabulü ve oluşacak olağandışı durumlar için acil eylem planlaması ve uygulanacak prosedürlere ilişkin herhangi bir önerisi olmadığının anlaşıldığı”na işaret edilerek “Gerek yazlık konutların yaz dönemindeki tatil ihtiyaçları için bu kıyıları kullanması ve gerekse bu kıyıların kaplumbağa üreme alanı olması çok daha ileri düzeyde koruma gerektirmektedir” deniliyor.

Bilirkişi raporunda gemi inşa tersanesinin inşa aşamasında ve faaliyete geçtikten sonra gürültü kirliliği yaratacağı ifade edilerek “Gürültü kirliliğinin olumsuz etkilerinden dolayı koruma altına alınan türler zarar görecektir. Kuluçka dönemini burada tamamlayan hassas hayvan türleri ve üreme döneminde olan kaplumbağaların gürültüden dolayı bölgeden uzaklaşmak zorunda kalacağının dikkate alınması gerekmektedir” deniliyor.

İtfaiye çavuşu da davacı
Danıştay’da adına dava açılan Kum Mahallesi Güzelleştirme Derneği, ismi var, cismi yok bir dernek. Tespit edilen dernek başkanı olan İhsan Ekinci’nin Almanya’da işçi olarak çalıştığı ve Bergama altın madeni davalarında da ortaya çıkan Alman vakıflarından Henrich Böll Vakfı ile yakın temasta olan bir kişi olduğu ileri sürülüyor.

Davacılardan Ali Şahin CHP’li Taşucu Belediye Başkanı. Davacı Ahmet Özel’in ise Taşucu Belediyesi'nde güvenlik sorumlusu olarak çalıştığı, belediyece işletilen limanın güvenlik, kaçak içki ve sigara sorumlusu olduğu ifade ediliyor. Taşucu’nda gemi inşa tersanesi inşaatına karşı çıkarak Danıştay’da davacı olan üçüncü kişi olan Yılmaz Gezer isimli şahıs ise Taşucu Belediyesi itfaiye çavuşu olarak görev yapıyor.

Ramsar olarak belirlenen alanın tam ortasında 6000 adet ikinci konut niteliğinde ve ancak üç ay yaz sezonunda kullanılan binalar bulunduğu hatırlatılarak bu evlerdeki doluluk oranının yıl boyunca yüzde 20’yi geçmediği, denize 100 metreden çok daha yakındaki bu evlerin tüm fosseptik çukurları kanalıyla dışkı sızıntılarının denize ulaştığı belirtiliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.