Haberler

Tatbikat eksik ama yararlı

Tarih: 9 Kasım 2006 Kaynak: Vatan Yazan: Hilal Öztürk
Deprem hocaları İstanbul’da yapılan en büyük deprem tatbikatını genel olarak olumlu değerlendirdi. Tatbikatın eksiklikleri olduğunu ve Türkiye’nin “afet kültürü” olmadığının ortaya çıktığını söyleyen hocaların görüşleri şöyle:

Afet kültürümüzün olmadığını gösterdi
Prof. Dr.Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi): İyimser ve olumlu bakmak gerektiğini düşünüyorum. Ancak pek çok eksiklik olduğu da açık. 1999 depremleri sırasında büyük dayanışma gösterdik ve afetin daha büyümesi önlendi. Ancak bu yanlış anlaşıldı. Sanki afet kültürümüz var gibi bir sonuç çıktı. Oysa bu afet kültürü değildi. Afet kültürü kazanmamız için bu tür tatbikatlar yapıp eksikliklerimizi farketmek ve bunları gidermek gerekiyor.

Deprem sonrası için yolun çok başındayız
Prof. Dr. Okan Tüysüz (İstanbul Teknik Üniversitesi): Tatbikatta çok aksaklıklar var. Tatbikattan önce, deprem sonrası için hep hazır olduğumuzu düşünüyorduk. Ama daha yolun başında olduğumuzu gösterdi. Depreme hazırlığa hiç başlamadık, deprem sonrası için de daha yolun başındayız. Bu aksaklıkların olmasını da doğal karşılamak ve iyimser olmak lazım.

Tatbikatta bir başbakanımız eksikti
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: Ben tatbikatı çok beğendim. Çok doğru bir davranıştı. Bu gibi tatbikatlar bir refleks kazandırması açısından önemlidir. Tatbikat bana göre Japonya’daki tatbikatların bir kopyası gibiydi. Orda başbakan da tatbikata katılıyor ve bu halk üzerinde büyük moral sağlıyor. Benim temennim Başbakanımızın da bir sonraki tatbikata katılmasıdır.

Göçecek evler için bir şey yapılmalı
Prof. Dr. Ahmet Ercan: Bu tür uygulamalar toplumun yararına olur. Ancak 1999’daki Gölcük ve Düzce depremlerinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen, göçecek evler için için hiç bir şey yapılmadan, göçük altından adam çıkartmanın tatbikatını yapmak tüyler ürpertici bir bana göre. İstanbul’daki insanların psikolojisi bozuldu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.