Haberler

2D Collection’dan Norman Foster Projesinde önemli imza...

Tarih: 23 Kasım 2006

Kazakistan’ın başkanı Nursultan Nazarbayev, yeni başkentleri Astana’yı bir dünya şehri yapmak adına büyük bir çaba içinde. Bugün bu rüya dünyanın Astana’ya gösterdiği ilgiyle gerçekleşmeye, mimari anlamda oldukça ilgi çeken projeler birer birer yükselmeye başlıyor.

İşte bu projelerden biri de başkanın isteğiyle hayata geçirilen “Barış Piramiti” (Palace of Peace and Reconciliation). Dünyaca ünlü İngiliz mimar Lord Norman Foster’ın Tabanlıoğlu Mimarlık’la ortak çalıştığı projeyi yine bir Türk inşaat firması, Sembol İnşaat üstlendi. Çok kısa zamanda başarıyla tamamlanan Barış Piramiti, Ağustos 2006’da Astana’da açıldı.

“Şehirlere ruh katan, onları yaşatan sembollerdir” anlayışıyla inşa edilen piramitin misyonu, dünyada barışı temsil etmek ve dinler arası diyaloğu sağlamak. 

Barış ve uzlaşma merkezi olarak düşünülen piramitte ayrıca mimari olarak son derece ilgi çekici olan 1500 kişilik opera salonu bulunuyor.

Yine projenin en önemli noktalarından biri operanın tavanını süsleyen ‘Oculus’.

Norman Foster bu noktada piramidin tepesinden süzülen ışığın yansıyarak opera salonunda Kazakistan Bayrağını oluşturmasını ve barışı temsil etmesini amaçlamış.

2D Collection yetkilileri böyle bir dünya projesinde Sembol İnşaat, Foster ve Tabanlıoğlu ile çalışmaktan ve projenin en can alıcı noktalarından Oculus’u tamamlamaktan gurur duyduklarını belirtiyorlar.

2D Collection’ın Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin ile yapılan görüşmelerde kendisinin Oculus için “Projenin en önemli ve dikkat çekici noktalarından biri” vurgusunu yapması firmayı da bu projede yer almaya teşvik etmiş.

Hem yapısal hem de mimari açıdan etkileyici bir konsepte sahip piramit 62 m. yüksekliğinde ve 2D Collection tarafından inşa edilen Oculus ise yaklaşık 10 m. çapında.

Özel motorlar ve şaft sistemleriyle açılıp kapanabilen 32 kapak ise Kazakistan Bayrağını simgeliyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.