Haberler

Lafarge’ın Yüksek Performanslı Betonu Agilia® ile Le Corbusier’in Bitmemiş İşlerinden Biri Tamamlanıyor

Tarih: 23 Kasım 2006


Claude Cieutat

Lafarge'ın beton alanında yapı sektörüne getirdiği önemli yeniliklerden biri olan kendiliğinden yerleşen yüksek performanslı beton serisi Agilia®, ünlü mimar Le Corbusier'in Fransa’daki son tasarımlarından St Pierre Kilisesi’nin (Firminy) tamamlanmasında kullanıldı. Kilisenin açılışı 25 Kasım 2006 tarihinde gerçekleştirilecek.

Mimari tasarımı 1962 yılında tamamlanan ve geleneksel yatay ve dikey hatlar yerine, eğimli hatların kullanıldığı kilise, mimarın “doğayla ahenk içindeki yapı” vizyonunun en güzel örneklerinden biri olmakla beraber, Le Corbusier’nin Firminy-Vert için tasarladığı kültür merkezi, stadyum ve konut alanlarından oluşan bir dizi yapının da sonuncusu olma özelliğine sahip. Bu kompleks 1996 yılında Fransız Kültür Mirasları kapsamına alındı.


Jean Philippe Mesguen

Kilisenin inşaatı 1973 yılında başladı; Le Corbusier'nin ölümünden sonra aralıklarla devam eden, 1978 yılına gelindiğindeyse kaynak yetersizliğinden duran inşaat, 2004 yılında yeniden başladı ve başlangıcından tam otuz yıl sonra 2006 yazında tamamlandı. Proje, konuyu başından beri takip eden Le Corbusier'nin asistanı José Oubrerie’nin azim ve sabrı sayesinde tamamlandı.

Le Corbusier konusunda uzman olan mimarlık tarihçisi Jean-Louis Cohen bu proje ile ilgili görüşlerini şöyle özetledi: “Proje sırasında tamamen teknik olan konularla ilgili birkaç zorlukla karşılaşıldı. Örneğin, ilk olarak ibadet mekanı olarak tasarlanan alanı sanat merkezine çevirmek, bugünün düzenlemelerine uydurmak, ayrıca son tekniklerden ve yeniliklerden yararlanmak güç oldu. Sonuç olarak, bina daha yumuşak hatlara sahip oldu ve Le Corbusier’nin tahmin edebileceğinden daha az 'yalın' bir yapı ortaya çıktı".

St Pierre Kilisesi’nin inşaatında kullanılan Lafarge'ın kendiliğinden yerleşen beton serisi Agilia®, akışkanlığı sayesinde özellikle kilisenin koni biçimli tabanı gibi karmaşık noktalarda uygun bir çözüm oldu. Le Corbusier zamanında böylesi şekilleri yaratmak teknik olarak hayli güç olurdu.

Lafarge’ın özel beton serisi Agilia®, çimento, agrega ve katkı maddeleri üzerinde yapılan uzun araştırmalar sonucunda geliştirildi. Agilia®, standart betonlara göre üstün ve gelişmiş özellikleriyle mimarlara yeni tasarım olanakları sunarken, yapı endüstrisindeki gelişmelere de katkıda bulunuyor.

Türkiye’de Agilia®
Dünyanın 76 ülkesinde faaliyet gösteren Lafarge’ın Fransa dışında Agilia® ürettiği 4 ülkeden biri de Türkiye. (Diğerleri ABD, Kanada ve İngiltere)

Lafarge Grubu’nun Türk yapı sektörüne 2001 yılında sunduğu Agilia®, başlangıçta güçlendirme vb kısmi projelerde kullanılırken, son yıllarda inşaat teknolojisinin gelişmesi ve brüt beton kullanma eğiliminin de yaygınlaşmasıyla giderek artan oranlarda ‘’strüktürel beton’’ olarak da kullanılmaya başlandı.

Türkiye’de Yakın Dönemde Agilia® Kullanılan Önemli Projeler
- Tarihi 4. Vakıf Han (Sirkeci / konsept bir beş yıldızlı otelle dönüştürüldü.)
- Statik projesini İrfan Balioğlu'nun hazırladığı Astoria Kempinski Oteli- Alışveriş Merkezi ve Residence (Mecidiyeköy / Agilia® strüktürel beton olarak kullanıldı.)
- Taksim Residence Projesi / Tarihi Fransız Hastanesi Agilia ile güçlendirilerek yeni bir fonksiyon verilirken, çevresinde yapılan 3 adet yeni Residence da Agilia kullanılarak tamamlandı.
- Yenibosna - Havaalanı Hafif Metro Hattı (Prekast, su borusu ve elektrik trafosu imalat işleri vb yapıldı; böylece, Agilia® kamu işlerinde de kullanılmaya başlandı)
- Agilia®, artık kamu kurumlarından özel bankalara, özel konsept projelerden mimari dönüşüm projelerine kadar pek çok inşaat şartnamesinde doğrudan tanımlanarak yeralıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.