Haberler

AKP'de 'yakınlara' imar kıyağı

Tarih: 27 Kasım 2006 Kaynak: Birgün Yazan: Nezahat Alkan
Eyüp Sultan Türbesi'nin yanındaki alanı belediye imkanlarıyla kamulaştırdıktan sonra satın alarak aile mezarlığı yapan Belediye Başkanı'nın yeni icraatı da yine bir kamulaştırma skandalıyla ortaya çıktı.

Tapu ve belediye kayıtlarına göre, Eyüp Nişanca Mahallesi'ndeki belediyeye ait 5 bin 243 m2'lik yeşil alan, 17 Ağustos 2004'te Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla tanınan işadamları Cihan Kamer, Mustafa Şevki Kavurmacı ve Hasan Doğan'a satıldı.

İddiaya göre Kanal 7 Televizyonu'nun arkasındaki bu yeşil alanda, Başbakan Erdoğan'ın isteğiyle AKP İl Merkezi yapılacaktı.
Ancak 14 Aralık 2004'te operasyonun devamının da olduğu anlaşıldı. Eyüp Belediyesi AKP'li işadamlarına sattığı yeşil alanın hemen yanındaki 10 dönüm gecekondu alanı için de kamulaştırma kararı alarak, gecekondu sahiplerine yazıyla bildirdi. Belediye bu alana park, yeşil alan ve sosyal tesis yapacaktı.

Toplam 20 trilyonu bulan kamulaştırma işlemleri sürerken, kamulaştırılan parseller parça parça aynı işadamlarına devredilmeye başlandı. Bir yandan da söz konusu yeşil alanlar için Eyüp Belediye Meclisi'ne imar plan değişikliği önergesi sunuldu.

Alınan bilgiye göre meclis üyeleri AKP İl binası yapılması için önerilen plan değişikliğine itiraz etmediler. 15 dönümden fazla alanı imara açan plan değişikliği AKP ve CHP'li meclis üyelerinin tamamının oyuyla kabul edilerek onaylandı.

Nişanca Mahallesi 14/1 pafta, 116 adada bulunan parsellerin imar alanının genişletilmesi, 5 kattan fazlasına izin verilmesi ve bazı arsaların da kamulaştırılmasını içeren plan değişikliği onay için Büyükşehir Belediye Meclisi'ne de sunuldu. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de 9 Mayıs 2006'da onaylanarak itirazların bildirilmesi için askıya çıkarıldı.

Yandaş Yararına Kamulaştırma
İddiaya göre AKP'li işadamlarının söz konusu arazi ile ilgili daha farklı bir planları olduğu da bu aşamada anlaşıldı.

Eyüp Belediye Meclisi'ne sunulan plan değişikliğinin ilk hali ile Büyükşehir Beledi-yesi'nden çıkan son hali arasında da fark vardı. Park ve sosyal tesis yapılması için sattıkları arsalarında son plan değişikliğiyle gökdelene imkan tanınması üzerine vatandaşlar süresi içinde plana itiraz etti.

Yandaş yararına kamulaştırma yapıldığını öne süren ve arsalarını satmamakta direneceklerini söyleyen vatandaşlar "İmar planı değişikliğine askıda itiraz etmeseydik belki de bugün inşaata başlanmıştı. Belediyenin burayı yeşil alan yapacağını söylemesi üzerine pek çok kişi paniğe kapılıp arsalarını sattılar. Yandaş yararına kamulaştırma yapıyorlar. Bu nasıl hak hukuk anlayışıdır?" dedi.

Oyun tapu kaydında
Eyüp belediyesi, 14 Aralık 2004 tarihinde kamulaştırma için taşınmazların sahiplerine yazı gönderdi. Vatandaşları, arazilerini satmaları uyarısında bulunarak, bölgenin yeşil alan olacağını bildirdi. Başkan Yardımcısı Ahmet Malatyalı imzasıyla gönderilen yazıda, "belediyemiz tarafından kamulaştırılacak olan taşınmazınızla ilgili olarak, emlak istimlak müdürlüğümüze başvurmanız gerekmektedir" denildi. Bu bildirim arazi sahipleri arasında paniğe neden oldu. AKP İl Merkezi yapılacağı söylenen ancak iş merkezi yapılacağı ortaya çıkan 5 bin 243 metrekarelik 14/1 pafta ve 1 nolu parsel, tapu kayıtlarına göre 17 Ağustos 2004'te Hasan Doğan, Cihan Kamer ve Mustafa Şevki Kavurmacı tarafından satın alındı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın dünürü olan Kavurmacı, 3/1 olan hissesini 1 Mart 2006'da Kamer'e sattı. Kamer, aynı tarihte 16,18 ve 22 nolu parselleri de satın aldı. İmar planıyla yeşil alana dönüştürülmek istenen 47,34, 6,5,4,3, 2,11 ve 15 parselin sahipleri, taşınmazını satmamakta direniyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.