Haberler

Eminönü'nde sokaklara zehir akıyor

Tarih: 28 Kasım 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Emre Boztepe
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı rapordaki tespitler vahim: Eminönü'ndeki atölyeler çevreye yılda 75 ton siyanür, 115 ton sülfürik asit, 410 ton hidroklorik asit yayıyor.

Eminönü Belediyesi'nin İstanbul Teknik Üniversitesi'ne hazırlattığı 'Atık ve Çevresel Risk Yönetimi' raporuna göre, Eminönü'ndeki işyerlerinden yılda 75 ton siyanür çevreye atılıyor. Atölyelerden dışarı atılan ve içinde asidik, siyanürlü, deterjanlı, alçılı ve bazik nitelikte maddeler bulunan atıksuların miktarı ise yıllık 150 bin metreküpü buluyor.

Rapora göre Eminönü Belediyesi'nin sorumluluk alanındaki 33 mahallede çevresel risk yaratabilecek ve endüstriyel kirlenmeye yol açabilecek 6 bin 913 atölye ve imalathane var. Bu atölyelerden her yıl 115 ton sülfürik asit, 30 ton hidrofluorik asit, 410 ton hidroklorik asit, 3 bin ton nitrik asit, 110 ton hidrojen peroksit yayılıyor. Kirlilik yaratan işletmeler arasında ilk sırada gümüş, bakır, bronz ve pirinç gibi tüm metal işleme faaliyetleri, ayakkabı, çanta v.b. imalatı ve hamamlar.

Rapora göre bölgedeki, ramat, ifraz, yaldız atölyelerinin, cila ve banyo işlemi yapan atölyelerin ve kupalasyon yöntemiyle çalışan ayar evlerinin kapatılması gerekli. Ocak, döküm, el işi tel bilezik üretimi ve cila-banyo işlemi yapan atölyelerle ve gümüş işleme atölyelerinin faaliyetlerini sürdürmesinde ise sakınca görülmedi.

Proje koordinatörlüğünü üstlenen İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Orhan İnce, Eminönü'nde yılda 4 bin ton tehlikeli kimyasal madde kullanıldığını ve bu maddelerin hiçbir önlem alınmadan dışarı atıldığını ifade etti. İnce bölgeden çıkan yaklaşık 150 bin metreküp atıksuyun Haliç'e boşaltıldığını, imalat esnasında oluşan gazlar da filtreden geçirilmeden havaya salındığını söyledi.

'Bu maddeler kanserojen'
İnce şöyle konuştu: "Asit içeren atıksular Haliç'teki ekosistemi yok etmekle birlikte altyapıya da zarar veriyor. Özellike kanalizasyon boruları asitli sular yüzünden aşınıyor ve yer yer göçüyor. Aynı bölgede tarihi eserlerin temelleri de aşınıyor. Bu kimsayasalların çoğu kanserojen, alerjik mutojen."

Eminönü Belediyesi uzun süreden beri ilçedeki yaklaşık 6 bin kuyumcuyu Yenibosna'daki Kuyumcu Kooperatifleri'nin yaptırdığı dükkânlara taşımak istiyordu. Raporla ilgili görüş bildiren Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er AB fonlarından yararlanarak bir yıl içinde atölyeleri şehir dışına çıkaracaklarını ifade etti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.