Haberler

Fırat'ı kirleten tesislere acımak yok

Tarih: 30 Kasım 2006 Kaynak: Radikal
Kimyasal atıklarıyla Fırat Nehri'ni kızıla boyayan demir-çelik işletmelerinin faaliyetleri yargı kararıyla durduruldu. Erzincan Valisi Göngör: Kimse 'Pardon' gibi söylemlerde bulunamaz.

Kimyasal atıklarını bıraktıkları Fırat Nehri'nin kızıla boyanmasına yol açan Sivas'ın Divriği ilçesindeki Erdemir Maden ve Park Maden Enerji şirketlerinin faaliyetlerinin yargı kararıyla geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

Demir-çelik üretimi yapılan şirketlere ait atık demir dinlendirme havuzlarının Fırat Nehri suyunun rengini kızıla çevirdiği ve kirlettiği yönündeki haberler üzerine Sivas Valiliği'nce soruşturma başlatılmıştı. Valilikten dün yapılan açıklamada, bu şirketlerce işletilen cevher zenginleştirme tesisi atıklarının havuzlarda dinlendirildikten sonra Çaltı Çayı'na deşarj edildiği belirtildi. Açıklamada, su kirliliği kontrolü yönetmeliği gereğince her iki işletmeden daha önce farklı tarihlerde numuneler alınarak laboratuvarlarda incelendiği ve standartlara uygun olması üzerine 3 Ağustos 2006 tarihinde 'Deşarj izin belgesi' verildiği anımsatıldı. Son şikâyetlerin ardından şirketlerde ve havuzlarda İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce yeniden inceleme başlatıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

Kirlilik gözle görülememiş
"23 Kasım 2006'da yapılan incelemede Çaltı Çayı'nın kızıl renkte aktığı yönünde basında yer alan görüntülerin aksine gözle tespit edilecek kirliliğe rastlanmamış, ancak akarsuda kirliliğin halen devam edip etmediğini tespit etmek amacıyla işletmeler baz alınarak, Çaltı Çayı'nın akış aşağı ve akış yukarı yönünden su numuneleri, işletmelerden atık su numuneleri ve akarsu kıyısından çamur numuneleri alınarak Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı'na analize gönderilmiştir.

Park Maden Enerji İşletme Müdürü Hasan Geyik'in beyanına göre, 18 Kasım 2006 tarihinde saat 12.00'de aşırı yağışlara bağlı olarak oluşan taşkın nedeniyle bir vadi içerisinde yer alan, işletmeye ait iki gözlü atık barajının ikinci gözünde setin tahrip olması sonucu, akarsuda kirlilik yaşandığı ve bu nedenle saat 15.00'te işletmenin faaliyetine son verildiği beyan edilmiştir. 23 Kasım 2006 tarihinde söz konusu cevher zenginleştirme tesisinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce yapılan incelemede tesisin faaliyette olmadığı ve atık barajının kaya ve kil dolgu yapılmak suretiyle geçirimsizliğinin sağlanması ve güçlendirilmesi yönünde inşaat çalışmalarının devam ettiği tespit edilmiştir. Atık barajında gerekli çalışma tamamlanmadan tesiste üretime geçilmeyecek olup, tekrar üretime başlandığında kontrol amacıyla atık su numunesi alınarak bu doğrultuda değerlendirme yapılacaktır."

'Pardon demekle olmaz'
Nehrin geçtiği Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde de kirlilik açıkça fark edilirken, Erzincan Valiliği Sivas Valiliği ile temasa geçmişti. Erzincan Valisi Ali Güngör, Divriği Cumhuriyet Savcılığı'nın doğal kaynakların kirletilmesiyle ilgili soruşturma açtığını ve şirketlerin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Güngör soruşturmasının sürdüğünü belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Olay Sivas'ta geçtiği için müdahale etmemiz söz konusu değildi. Ancak valilikle irtibata geçerek işlemlerimizi başlattık. Divriği'deki demir-çelik işletmelerinin faaliyetleri yargı kararıyla geçici olarak durduruldu. Arıtma tesisinde yenilikler yapılmaya başlandı. Artık bu olayla ilgili adli seyir başlamıştır. Kimse çıkıp da 'Pardon, arıtma tesisimiz taşmış' gibi söylemlerde bulunamaz."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.