Haberler

Yeşilırmak'ı Kirleten Derinçay Temiz Akacak

Tarih: 30 Kasım 2006 Kaynak: Zaman Yazan: B. Selçuk Dokgöz
Türkiye'nin en büyük ırmaklarından biri olan Yeşilırmak'ı kirleten Derinçay'a atılan evsel, endüstriyel ve tarımsal atıkların değerlendirilmesi için çalışma yapılacak.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve bölgesel kalkınma programının bir parçası olan 'Yeşilırmak'ı Kirleten Derinçay'ın Kirliliğini Önleme' projesi hayata geçiriliyor. Çorum Valiliği İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve 2 yıldır yürütülen proje kapsamında bugüne kadar; yapılacak tesislerin kamulaştırılması ve hizmet alımı, köylerdeki tesislerin arazi kontrolü için araç kiralama hizmet alımı ile harcamaların raporlaştırılması ve muhasebe hizmet alımı ihaleleri yapıldı. En son Derinçay'ı kirleten 34 köye doğal arıtma, foseptik ve kanalizasyon tesisi yapılması için ihale düzenlendi. 8 firmanın katıldığı ihaleyi 1 milyon 394 bin Euro ile Kaçkar İnşaat'ın kazanmasının ardından tesislerin yapım inşaatı sözleşmesi düzenlenen törenle imzalandı. Vali Hüseyin Poroy'un makamında gerçekleştirilen imza törenine proje koordinatörleri ile inşaat ihalesini kazanan firma yetkilileri katıldı. Sözleşme, Vali Poroy ve ihaleyi kazanan Kaçkar İnşaat firması yetkilisi Ali İhsan Üzüm tarafından imzalandı.

Amasya ve Çorum'da görev yaptığı 9 yıl boyunca Yeşilırmak'ın kirliliğinin önlenmesine dikkat çekmeye çalıştığını söyleyen Vali Poroy, bu kirliliğinin önlenmesi için adım atıldığını açıkladı. Yeşilırmak'ı birçok dere ve suyun kirlettiğini vurgulayan Vali Poroy, Yeşilırmak'ın temiz olması için Derinçay gibi büyük derelerin temiz tutulmasının şart olduğunu aktardı. Derinçay'ın kirliliğinin önlenmesi için belirlenen 34 köyde sadece tesis çalışması yapılmayacağını belirten Hüseyin Poroy, "Aynı zamanda bu köylerde yaşayan insanlar çevreyi temiz tutmaları konusunda eğitilecek. 34 köyde yaşayan 18 bin kişi ile atıklarını Derinçay'a akıtan sanayi kuruluşlarında çalışan işçiler eğitilecek" ifadelerini kullandı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.