Haberler

Köy meydanındaki taş 3 bin yıllık tarihî esermiş

Tarih: 4 Aralık 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Ömer Oruç

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Karakuyu beldesinde 13 yıldır köy meydanında duran bir tonluk taşın, Hitit döneminden kalma önemli bir heykelin parçası olduğu belirlendi.

Torbalı'ya bağlı Karakuyu köyünde 13 yıldır meydanda bulunan Hititlere ait taşın 3 bin yıllık olduğu belirtildi.

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı arkeolog Mahir Atıcı tarafından tespit edilen eser, İzmir'e getirilerek korumaya alındı. Eserin üzerinde Hitit tanrısı veya askerinin sağ ayağının bir kısmı ile mızrağının bir parçası yer alıyor.

Köylülerin 13 yıl önce beldede meydan düzenlemesi yaptığını ve bu sırada köy mezarlığından çıkan bir sütun heykel taşını buraya taşıdıklarını belirten Arkeolog Atıcı, taşın meydana yüz üstü yatırıldığını ve hiçbir yetkiliye haber verilmediğini kaydetti. Yaptıkları inceleme gezisi sırasında tevafuken köy meydanında sütunu gördüğünü ve yanına giderek tarihi boyutuna baktığını anlatan Atıcı, "Rölyefte, tanrı veya asker figürünün bacak kısmını gördüm. Elbisesi, mızrağı, bacağı ve ucu kıvrık ayakkabısı ile tipik Hitit özelliği taşıyordu. Görür görmez bunun Hititlere ait olduğunu anladım. Üst kısmı ve yan tarafı hakkında kesin bir bilgi yok." dedi. Eserin Hititlere ait olduğunun bilinmesi halinde şimdiye kadar çalınacağını iddia eden Atıcı şöyle devam etti: "Eserin maddi önemi bizim için hiç yok. Bizim için bilimsel önemi var. Hititlerin Torbalı ilçesinde yaşadığını kanıtlayan bir belge. Eserin bulunduğu yerin Hitit yerleşim alanı olduğunu tahmin ediyoruz. Aynı beldede bir de höyük var. Kazı yapılması halinde Hititlerin Batı Anadolu'daki yerleşimiyle ilgili önemli ipuçlarına rastlayabileceğimizi düşünüyorum." Atıcı'nın verdiği bilgiye göre İzmir'de Hititlere ait ilk eser geçen yıllarda Kemalpaşa'nın Nif Dağı Karabel mevkiinde ortaya çıkarıldı. Karabel'deki kayanın üzerinde Hitit kabartması bulunuyor. Söz konusu verileri değerlendiren Atıcı, "Buradan biz anlıyoruz ki Hititler, İzmir ve Ege Bölgesi'nde hüküm sürmüşler. Bu gerçek, bulduğumuz rölyefle daha da pekişmiş oldu." diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.