Haberler

Şekersiz konu!

Tarih: 21 Aralık 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Melih Aşık
Ülkede para eden ne varsa satmayı... Böylece günü kurtarmayı ve Batı'nın para babalarını memnun etmeyi kafasına koymuş olan iktidardaki kadro son olarak gözüne şeker fabrikalarını... Daha doğrusu toplam 25 fabrikadan sadece kâr eden üçünü; Konya Ilgın, Konya Ereğli ve Niğde Bor fabrikalarını kestirmiş görünüyor. Bu üç fabrikanın satışından beklenen para ise sadece 450 milyon dolar. Satış gerçekleşirse bunun ne gibi sonuçlara yol açacağını konunun uzmanı bir dostumuz şöyle anlatıyor.
- Ilgın, Ereğli ve Bor, Türk Şeker'i ayakta tutan fabrikalardır. Satılırlarsa Türk Şeker'in genel mali yapısı kaçınılmaz olarak bozulacağı için kalan 22 fabrika kapanmak zorunda kalacaktır. Bunun ülkeye vereceği ekonomik, sosyal, toplumsal zararlar saymakla bitmez.
- Örneğin?
- Sadece bu fabrikalarda çalışan 15 bine yakın insan işsiz kalmayacaktır. Varlıkları bunların varlığına bağlı... Pancar üreticisi, hayvan besicisi, nakliyeci, vb. gibi geçimlerini bu sektörden sağlayan yaklaşık 10 milyon insan da açlığa mahkûm olacaktır. Dahası, şeker sanayii yok olacağı için Türkiye, uluslararası suni tatlandırıcı şirketlerinin pazarı haline dönüşecektir...
Satış ihaleleri iki kez ertelenmiş... Ama ihaleden vazgeçilmemiş... Uygun fırsat kollanıyormuş yeni satış için... Çevremizde öylesine bir yağma ve talan var ki.. Hangi birini bu sayfalara getireceğimizi şaşırıyoruz...

Soru: Milletvekilleri sine-i millete dönerse ne olur?
Yanıt: İyi olur... Vatandaşın halini her gün daha yakından görme imkânı bulurlar...
Haldun Ertem

Büyük şehir, küçük ihale...
Kadıköy Salı Pazarı alanı yeniden düzenlenmek için ihaleye çıkarıldı. İhaleyi Taşyapı firması kazandı. Salı Pazarı'nın yarattığı trafik sıkışıklığı şikâyet konusu oluyordu. Doğru. Ama şimdi ortaya ne çıkacak? Soruyu Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e soruyoruz... Yanıtı:
- Burada nasıl bir proje uygulanacak hiç bilmiyorum, bize bu konuda hiç bilgi verilmedi...
1 milyon insanın yaşadığı Kadıköy'ün göbeğinde Anakent Belediyesi'nce bir düzenleme yapılıyor. Ne halka ne halkın temsilcisi olan belediyeye bilgi verilmiyor. Harika!
Selami Öztürk anlatmaya devam ediyor:
- Ali Müfit Gürtuna zamanında yapılmış, burasıyla ilgili plan vardır. Bu plana göre alanın dörtte üçü yeşil alan dörtte biri otopark ve pazar şeklinde düzenleme öngörüyor...
- Acaba bu plana uygun bir düzenleme mi yapılacak?
- Sanmıyorum. Ortada Taşyapı tarafından verildiği anlaşılan birtakım proje fotoğrafları dolaşıyor. Bu fotoğraflarda çok yoğun yapılaşma görülüyor. Mesela Kadıköy dergisinde bir yazı var. 1140 satış noktası görülüyor...
- Böyle bir proje uygulanabilir mi?
- Uygulanması için plan değişikliği yapılması lazım. Ayrıca alanın tümü belediyeye ait değildir. Belediyenin tüm alan üzerinde tasarruf yetkisi yoktur...
- Proje size de gelecek öyle değil mi?
- Evet ama henüz Anakent Meclisi'nden geçmiş bir plan ve proje bile yok ortada.
- Peki ihale neye göre yapılıyor?
- Ne üzerinde nasıl anlaştıklarını bilmiyoruz. Bu işler hep kapalı kapılar ardında yapılıyor... Yüzde şu kadarı senin, yüzde şu kadarı benim gibi anlaşmalardan sonra plan ve proje işlerine girişiliyor.
Selami Öztürk ile konuşurken Haydarpaşa Garı ve çevresine uygulanacak yeni projeye de değiniyoruz. Bu konuda acaba Kadıköy Belediyesi'nin fikri alındı mı?
- Bugüne dek kimse bize fikrimizi sormadı, diyor Öztürk...
İhaleleri büyük tesadüf, hep aynı firmalar kazanıyor. Kurallar çiğneniyor. Kentin sahibi olan halk devre dışı. Şehircilik iflas etmiş. Önüne gelen yere gökdelen dikiliyor. Trafik felç... Birkaç vurguncu ve rüşvetçi dışında herkes mutsuz... Ne biçim şehir bu?

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.