Haberler

Tek Tip Adalet Sarayları

Tarih: 25 Aralık 2006 Derleyen: Gökçe Aras

Rize Çayeli Adalet Sarayı

Adalet Bakanlığı, mimari projesi özel olarak adliye binası için tasarlanmış, çağdaş, donanımlı, hukuk ve ceza bölümlerinin ayrı ayrı ihtiyaçlarına cevap veren etkin, işlevsel, güvenli, sağlıklı, kolay ulaşılabilir Adalet Sarayı ihtiyacından da yola çıkarak, 2003 yılı itibarı ile proje çalışmalarına başlamış. Fakat yapılar yavaş yavaş ortaya çıktıkça görülüyor ki projenin amacından uzaklaştığı ve ya eski eserleri restore ederek ya da taklit ederek yapılan estetiklikten uzak eklektik bir anlayışla tip projeler şeklinde tasarlandığı görülüyor. Ayrıca kamusal binalar olan adliye sarayları yarışmalar yerine ihale usulü ile işverenlere veriliyor.  Arkitera.com olarak yapımları ve ihaleleri devam eden bu projelerle ilgili bilgileri 2 gün boyunca yayınlayacağız.

2003 Yılından itibaren toplam 385.300 m²’lik 39 adet adalet hizmet binası yapılarak hizmete açılmış ve 2006 yılında toplam 171.600 m²’lik 32 adet hizmet binası tamamlanmış ve açılışa hazır hale getirilmiş. Halen toplam 840.500 m²’lik 26 adet hizmet binası inşaatı ise devam ediyor.

Öncelikli yerlerin başında yer alan İstanbul ili için Anadolu Yakasında 360.000 m² kapalı alana sahip tek bir adalet hizmet binası yapılması planlanmış, 2005 yılı sonunda ihalesi sonuçlandırılarak inşaatı başlamış ve yapım çalışmaları devam ediyor.

Avrupa Yakası için düşünülen iki adliyeden birisi olan Bakırköy Adliyesi inşaatı 2006 yılı sonunda tamamlanacak ve proje çalışmaları bitirilen 320.000 m² kapalı alana sahip ikinci adliyenin ihalesi bu yıl içinde gerçekleştirilecek.

Proje bedelinin % 75’i Avrupa Birliği fonlarından, % 25’i Adliye Bakanlığınca karşılanacak olan Ankara, Erzurum, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemeleri bina projeleri hazırlanmış ve ihale süreci Merkezi Finans Birimince (CFCU) tamamlanmış.
Halen, adlî ve idarî yargı hizmetleri, toplam 965 binada faaliyet gösteriyor. Söz konusu hizmetlerin 149’u müstakil binalarda, 491’i hükümet konakları içinde, 50’si hükümet konaklarından ayrı blokta, 72’si kira ödemeksizin Hazine veya diğer kamu kurumlarınca tahsis edilen bağımsız binalarda, 203’ü ise kişi veya kurumlardan kiralanmış binalarda hizmet veriyor.


İstanbul Adli Tıp Binası

2003 Yılından İtibaren Açılışı Yapılan Adalet Sarayları
Adana Adalet Sarayı, Afyon Adalet Sarayı, Aksaray Adalet Sarayı, Sakarya Akyazı Adalet Sarayı, Çorum Alaca Adalet Sarayı, Antalya Alanya Adalet Sarayı, Balıkesir Bandırma Adalet Sarayı, Bilecik Bozüyük Adalet Sarayı, İstanbul Çatalca Adalet Sarayı, Rize Çayeli Adalet Sarayı, Denizli Adalet Sarayı, Aydın Didim Adalet Sarayı, İzmir Dikili Adalet Sarayı, Ağrı Doğubeyazıt Adalet Sarayı, Ankara Elmadağ Adalet Sarayı, Giresun Adalet Sarayı, Balıkesir Gömeç Adalet Sarayı, İstanbul Adli Tıp Binası, İzmir Adalet Sarayı, İstanbul Kadıköy Adalet Sarayı, Ankara Kalecik Adalet Sarayı, Karaman Adalet Sarayı, Ankara Kızılcahamam Adalet Sarayı, Aydın Kuşadası Adalet Sarayı, İstanbul Küçükçekmece Adalet Sarayı, Kütahya Ek Adalet Sarayı, Antalya Manavgat Adalet Sarayı, Amasya Merzifon Adalet Sarayı, Osmaniye Adalet Sarayı, Kahramanmaraş Pazarcık Adalet Sarayı, Rize Adalet Sarayı, Sinop Adalet Sarayı, Aydın Söke Adalet Sarayı, Şanlıurfa Adalet Sarayı, Şırnak Adalet Sarayı, Kastamonu Taşköprü Adalet Sarayı, Kütahya Tavşanlı Adalet Sarayı, Yalova Adalet Sarayı, Yozgat Adalet Sarayı.İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.