Haberler

Harvard’daki Tanınmış Kadın Profesör İstifasını Geri Aldı

Tarih: 26 Ocak 2007 Kaynak: Associated Press Çeviren: Melis Göker


Harvard Üniversitesi’ni cinsiyet ayrımcılığıyla suçlayan tanınmış tasarım profesörü istifasını geri çekti fakat perşembe günü yaptığı açıklamada kentsel tasarım kürsüsünün 106 yıllık tarihi boyunca cinsiyetçiliğin baskın olduğunu ve bir kadın profesörün kabul görmediğini belirtti.

Şu anda Londra’da yaşayan Martha Schwartz, Harvard’da eğitimenliğe devam etmeye karar vermesinin sebebinin problemin çözülmesi olmadığını, problemin hala çözülmemiş olduğunu söyledi.

1992’den beri üniversitede eğitim veren 56 yaşındaki Schwartz Cuma günü istifa mektubunu verdi. Harvard geçici başkanı Derek Bok, Tasarım Yüksek Okulu Dekanı Alan Altshuler ve yakınındaki fakülte görevlileri onu fikrini değiştirmeye ikna etti.

Kentsel tasarım kürsüsü tasarım yüksek okulu bünyesinde 6 kadrolu profesöre ve 11 yedek fakülte elemanına sahip. Bunlardan sadece 4 tanesi kadın. Öğrencilerinse %70’i kadın. 1977’de, Schwartz öğrenciyken bile öğrencilerin %50’si kadındı. Fakat buna rağmen üniversitede hiç imtiyazlı bir kadın profesör olmadı.

Schwartz Associated Press’le yaptığı bir telefon konuşmasında “Olgular tek başlarına bile yeterince korkunç. Ben belli bir kişiyi kastetmiyorum fakat bu uzun süredir bu şekilde devam ediyor” diyor. Harvard’dan bir kadın sözcü Altshuler’in mail adresine çeşitli sorular gönderdi fakat Altshuler perşembe günüe dek bu soruları cevaplamaktan kaçındı.

Schwartz fakülteye, şu anda kadrolu profesörlük görevi yürüten iki öğretim üyesiyle aynı anda girdiğini fakat fakülteye dair önemli bir oylama yapılacağında odayı terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor. “Erkek arkadaşlarımla eşit muamele görmeliyim. Tasarım alanı uzun zamandır erkek egemen, kadınların içinde var olmasının zor olduğu bir alan” diye belirtiyor.

Schwartz, yaşamak için kadrolu olmak zorunda olmadığını çünkü Londra, Massachusetts ve Cambridge’deki ofislerdeki özel uygulamalarda başarılı olduğunu, kadrolu olmanın onun için daha çok sembolik bir anlam ifade ettiğini, bu sembolizmin ise hem kendi için hem de diğer kadınlar için önemli olduğunu anlatıyor.

Cambridge ve Londra’daki ofislerle özel çalışmalar yapan Schwartz, daha önceden Harvard’a kadrolu olmak için başvurdupğunu fakar kabul edilmediğini belirtiyor. Başvurmak için karşısına yeni bir şans çıktığında ise öğretim gereksinimlerinin sıkılaştığını ve kadrolu olmanın diğer kadrolu profesörleri kısıtlamamsına rağmen klendini kısıtlamaya çalıştığını farkediyor.

Schwartz’ın çalışmaları arasında New York’taki Jacob Javits Kongre Merkezi’nde bir kentsel park, Washington’daki Yerleşim ve Kentsel Kalkınma Merkezi’nin önünde bir plaza, Manchester’da kamusal bir meydan ve Mesa, Ariz’de Mesa Gösteri Sanatları Merkezi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.