Haberler

İstanbul’da Vize Uygulaması Gerekli mi?

Tarih: 9 Şubat 2007 Yazan: Melis Göker


Uzun yıllardır dönem dönem Türkiye’nin gündemini meşgul eden, çeşitli tartışmalar yaratan İstanbul’a vize uygulaması projesi Başbakan Erdoğan’ın 1 Şubat’ta yaptığı açıklamayla tekrar gündeme geldi. Uzun süredir İstanbul’a vize uygulamasının getirilmesini savunan Erdoğan, yaptığı açıklamadı bunu: “Niye geldin yerin var mı, paran var mı, işin var mı? diye sormalıyız” şeklinde belirtiyor.

Biz de Arkitera Mimarlık Merkezi olarak çeşitli şehir plancılarımızın konuyla ilgili görüşlerini aldık.

Melis Göker: İstanbul’da vize uygulamasının başlatılmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Doç.Dr. Güzin Kaya (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi): Sanıyorum çözümsüzlüğün ucuna gelindi ve bu yüzden de böyle bir çözüm aranıyor. Böyle uygulamalarda bulunan rejimler oldu fakat bu dönemlerin arkada kaldığını düşünüyorum. Vize uygulaması olmamalı, bu önecelikle sosyal yönden bir ayrımcılıktır. Bunun alternatif çözümü, zamanında çok ihmal ettiğimiz, 1968’de Mimarlar Odası tarafından gündeme getirilen “ülke düzenleme” formülünde bulunabilir. Başka ülkelerde uygulanan ve gelişme gösteren bu formül bizde uygulanamadı, tıkandı kaldı. Ülke düzenleme dediğimiz konu sorunların tüm ülke ölçeğinde ele alınmasıydı. Bu, ülke ölçeğinde stratejik bir fiziki planlama değil, planlamanın üst kademesini oluşturan bir planlama yaklaşımı. Bunu şu anda uygulayan birçok ülke var ve bunu uygulamaya geçirememiş olmak en önemli eksiklerimizden bir tanesi. Bunun yanında “ülke düzenleme”nin nasıl bir kavram olduğunu Türkiye’de tam olarak kavrayabilmiş, çözebilmiş durumda değiliz.

Korhan Gümüş (Mimar): Günümüzde planlama yöntemleri tamamen değişmiş durumda. Esneklikler üzerine kurulu bir planlama yöntemi uygulanıyor. Kente vize koymak gibi kesin uygulamalar üzerinden yürüyecek bir planlama yöntemi ile kentin yönetilmesi, planlanması günümüzde mümkün değil. Bu tür uygulamaları ütopik buluyorum.

Murat Diren (İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi, Planlama Grubu Yöneticisi): Uygulaması çok zor, mümkün değil. Bu konu belki 30 yıldır karşımıza çıkan bir konu fakat uygulanması imkansız. Farklı ülkelerde uygulanmış olduğu durumlar var aslında ama bu durum zaten kurgu olarak yanlış. Ayrıca bu aşamadan sonra Türkiye’de böyle bir şeyin uygulanabileceğini düşünmüyorum.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.