Haberler

Maslak'taki kültür merkezi için özel sektöre çağrı

Tarih: 26 Şubat 2007 Kaynak: Zaman
İstanbul Maslak (Ayazağa) Kültür ve Kongre Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel sektöre tahsis edilecek. Dün, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan tanıtım toplantısında Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, özel sektör yatırımcılarından destek beklediğini söyledi.

Eczacıbaşı, Koç ve Sabancı gruplarının kültür-sanat alanında yaptıklarının, bakanlığının yaptıklarından daha etkili olduğunu söyleyen Koç, "Onları kıskanmıyorum, ama onlara gıpta ediyorum. Bu projeyi onlar için kemiksiz et haline getirdik. İsterse biri, isterse hepsi birlikte alıp tamamlayabilirler." dedi. Türkiye'deki müzecilik sistemini de eleştiren Koç, ''Bizim müzelerimiz müze mi, sergi salonu mu anlamak mümkün değil. Onların da özelleştirilmeye ihtiyacı var. Hep beraber oraları da ihya etmeliyiz." ifadesini kullandı.

Yapımı yılan hikâyesine dönen Maslak (Ayazağa) Kültür ve Kongre Merkezi arazisinin tahsisi, 1990'lı yıllarda İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na (İKSV) yapılmıştı. Temeli 1996'da atılan; ama 1999'da dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından ödenek ayrılmadığı için inşaatı duran projenin ancak kaba inşaatı bitirilmiş, 7 yıldır ise yapıya tek bir çivi bile çakılmamıştı. 2000 yılında hizmete girmesi planlanan yapı için 13 Haziran 2006'da Maliye Bakanlığı ve İKSV ile bir protokol imzalayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tesisi tamamlamak üzere devraldı. Şimdi de yap-işlet-devret modeli ile 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu kapsamında 49 yıllığına tahsis edecek. Son başvuru tarihini de 16 Mart 2007 olarak belirledi.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın büyük emek harcadığı Kültür ve Kongre Merkezi'nin kaba inşaatının yüzde 85'i tamamlanmış durumda. 66 bin 460 metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilen projede 2 bin 550 metrekare restorasyon ve 65 bin 870 metrekare kapalı inşaat alanı var. Ayazağa Kasrı, Çinili Köşk ve Süvari Alayı binalarının bulunduğu tarihî yapıların onarımının da yüzde 88'i tamamlanmış. Merkezde 15 bin metrekarelik ticari alan olabilecek. Projenin tamamlanması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı inşaat fiyat tarifesine göre 87 milyon 453 bin YTL tutarında yatırım yapılması gerekiyor.

İhalenin yerli ve yabancı yatırımcılara açık olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Savaş Bozdağ, inşaatı tamamlandığında yapının toplam bedelinin en az 200 milyon dolara ulaşacağını söyledi. İhaleyi kazananın, tesislerin tamamlanmasının ardından her yıl cirodan binde 5 oranında bakanlığa pay vermesi gerekiyor. Ayrıca tesisler, mayıs ve eylül ayı arasında İKSV'nin etkinlikleri için 50 gün süre ile kullanılabilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da tesisi belli bir gün sayısını aşmamak üzere ücretsiz kullanma hakkı olacak. Merkezin isminin değiştirilmesi, ek bina yapılması, kullanılabilecek gün sayısı ve diğer koşullar devralacak kuruluşla pazarlık masasına yatırılacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.