Haberler

Kültür vandalizmi

Tarih: 26 Şubat 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hasan Ay
Büyükçekmece'de Mimar Sinan'ın eseri olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün tam 442 yıldır değişmeyen görünümü, yol yapımı nedeniyle yok edildi. Büyükşehir Belediyesi, "Yapılan kavşak silueti bozmaz sanmıştık" diye bir açıklamada bulundu. Bu tür kültür vandalizminin son zamanlarda iyice arttığı belirtildi. 

İstanbul  Büyükşehir Belediyesi, yüzde 80'i tamamlandıktan sonra, 442 yıllık Mimar Sinan yapımı Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün "siluetini bozduğu" gerekçesiyle Koruma Kurulu tarafından inşaatı durdurulan Mimar Sinan Kavşağı'yla ilgili olarak İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne başvurdu. Belediye yetkilileri, yaklaşık 1.9 milyon YTL harcanan kavşağın tarihi köprüden çok uzakta olduğunu düşünerek bugüne kadar Koruma Kurulu'na görüş sormadıklarını açıkladılar. Kavşağın akıbeti, kurul kararına göre belirlenecek.

Usulen izin alınıyor
İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, inşaata başlanmadan önce kurulun görüşünün alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Kavşak ihale edilmiş, daha sonra fiili işlem başlamış. Koruma Kurulu'na 'Zaten bunu yapıyoruz, usulen izin verin' diyorlar. Önceden karar alınıyor, sonra da kamunun bu konularla ilgili yetkili kuruluşlarına baskı uygulanıyor. Bu süreç, planlanama ve hukuk devleti açısından çok tehlikeli. Koruma Yasası'na göre bir suç işlenmiştir. Bu tip uygulamalar giderek artıyor." Büyükçekmece ilçe sınırları içinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 1980'de aldığı kararla tescilli kültür varlığı olarak belirlendi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.