Haberler

Ayazağa'ya bir kurtarıcı aranıyor

Tarih: 26 Şubat 2007 Kaynak: Radikal
Yedi yıldır bitirilemeyen İstanbul'un en büyük kültür merkezinin devri için ihale açılıyor. Bakan Koç, Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi'ni iki yılda kemiksiz et haline getirdiklerini söyledi.

Anadolu'nun pek çok kentinde olduğu gibi İstanbul Ayazağa'da da inşaatı yarım kalmış bir kültür merkezi var. İstanbul'un en büyük ve en gelişmiş kültür ve kongre merkezi olması planlanan bu yapı, tam yedi yıldır tamamlanmayı bekliyor. Önceki gün Kültür Bakanı Atilla Koç'un da katıldığı bir toplantıyla Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi'nin tamamlanması ve işletmesi için açılacak ihale basına ve iş dünyasına tanıtıldı.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) 1980'li yıllardan itibaren üzerinde çalışmaya başladığı, 1990'da devletle ilk protokolü imzaladığı ve 1995'te temelini attığı proje, 2000 yılında parasızlık gerekçesiyle durmuştu. Devlet İKSV'nin talep ettiği 70 milyon doları ödememiş, daha sonra da Kültür Bakanlığı projeyi devralmıştı.

Şimdi Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi, 87.5 milyon dolarlık yatırımı yapacak kuruma 49 yıllığına kiralanmak üzere ihaleye çıkıyor. 2 bin 500 kişilik konser, 950 kişilik çok amaçlı, 450 kişilik oda müziği, toplantı, sinema ve sergi salonlarıyla devasa bir kültür kompleksi olarak tasarlanan yapı, çevresindeki üç tarihi köşkle birlikte yeni sahibine devredilecek.

Bakan Atilla Koç, 'sanatı ve kültürü seven kıymetli Türk müteşebbislerine' hitap ettiği konuşmasında kültür işletmeciliğini özel kuruluşların bakanlıktan iyi yaptıklarını anlattı. Ayazağa'yı 'iki senede kemiksiz et haline getirdiklerini' söyleyen Koç, "Bunu siz yapın, ister biriniz ister konsorsiyum" dedi. Toplam 66 bin metrekare alana yayılan inşaatın yüzde 80' i tamamlanmış durumda. Ticari kullanıma açık alanların oranı artırılıp yüzde 15'e çıkarılan, kültür yatırımlarına yönelik teşviklerden yararlanmasına olanak tanınan merkezin, özellikle kongre turizmi için kullanılabileceği vurgulandı. Ne var ki yatırım oranı yüksek olduğu, ticari alanları dar olduğu, senede 120 gün İKSV ve Kültür Bakanlığı'nın kullanımına tahsis edilmesi şartıyla ihaleye çıktığı için katılımcılar projeye şüpheyle yaklaştılar.

Kentin, Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılına kadar tamamlanması ve yıllardır eksikliği hissedilen büyük bir kültür merkezi ihtiyacını karşılaması beklenen Ayazağa'nın bu vizyonuyla 'yatırımcıların' ilgisini çekmeyeceği tahmin ediliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.