Haberler

Gazi Mahallesi’nden sonra sıra Diyarbakır’da

Tarih: 26 Şubat 2007 Kaynak: Vatan


Gazi Mahallesi’nde satın aldığı arsa ve buraya yapacağı dev proje ile dikkat çeken Morgan Stanley’in ortak olduğu Multi Turkmall, şimdi gözünü Güneydoğu’ya dikti.

Turk Mall, 100 milyon dolara Diyarbakır’ın en büyük alışveriş merkezini yapacak.

Geçtiğimiz aylarda polisin bile girmekte zorlandığı Gazi Mahallesi’ne yatırım yapma kararı alan Morgan Stanley’in ortak olduğu Hollanda merkezli Multi Turkmall şimdi de Diyarbakır’a yatırım yapma kararı aldı.

Yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım ile Türkiye’ye ilave olarak Bulgaristan, Gürcistan ve Çin’de alışveriş merkezi projesi geliştiren Multi Turkmall Diyarbakır’daki projeyi 60 bin metrekarelik arazide gerçekleştirecek. 2008’de inşaasına başlanacak proje kentin en büyük alışveriş merkezi olacak ve 2010 yılının başında da hizmete girecek.

Yatırımın toplam bedelinin 100 milyon dolardan fazla olduğunu ifade eden Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüpoğlu, “Proje tamamlandığında Güneydoğu Bölgesi’nin en büyük alışveriş merkezi olacak. Şehrin gelişmesine katkıda bulunacak bir yatırım. Kapalı otoparklar da dahil edildiğinde yaklaşık 120 bin metrekare inşaat alanı var. Kiralanabilir alanı 50 bin metrekare olacak. Şehrin gelişme bölgesinde yer alacak. Hipermarketi ve yapı marketi de olacak. Mimaride yerel unsurları kullanacağız. Diyarbakır’ın bazalt taşına bile yer vereceğiz” dedi.

Türkiye’de alışveriş merkezi yatırımı yapılırken kişi başına düşen gelire göre hesaplama yapıldığını ifade eden Eyüpoğlu, “Bence bu yanlış bir yaklaşım. Doğrusu hane gelirini hesaplamak. Ortalama bir hanede 4.1 kişi bulunduğunu göz önüne alırsak alım gücünün potansiyelini daha iyi anlarız. Biz Diyarbakır yatırımımızda da hane gelirini göz önüne aldık” diye konuştu.

55 milyon YTL verdi
Multi Turkmall, İstanbul Defterdarlığı Avrupa Yakası Milli Emlak Müdürlüğü’nün Ekim ayında Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirdiği ihalede 55 milyon YTL’ye arsa satın almıştı. Şirket buraya hem ofis hem de alışveriş merkezinden oluşan kompleks inşa edecek. Merkezini de buraya taşıyacak.

Belçikalı devden Erzurum’a yatırım
Boğaziçi’nde Ahmet Vefik Alp’e ait Kefeliköy’deki yalıyı kiralayarak merkez ofisini kuran Belçikalı ticari gayrimenkul devi Redevco da, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ait Yenişehir’deki 22 bin metrekarelik arsayı 8 milyon YTL’ye satın aldı. Redevco bu alanda bir konferans salonu inşa edecek ve projeyi 2009’a yetiştirecek.

Belçika’nın ombudsmanı Brenninkmeijer Ailesi’nin sahip olduğu Redevco, ticari gayrimenkul alanında Avrupa Birliği’nin en büyük şirketleri arasında sayılıyor. Grup, 2010’da 10 milyar euroluk portföye ulaşmayı hedefliyor. 1861’de kurulan ve merkezi Amsterdam’da bulunan şirketin ticari gayrimenkulde Almanya’da yüzde 25, Belçika’da yüzde 21, İngiltere’de yüzde 18, Fransa’da yüzde 13 pazar payı var.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.