Haberler

Bina taraması stajyere teslim!

Tarih: 26 Şubat 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Bülent Çamcı, Emre Kulcanay, Nebahat Koç
İki kişiye mezar olan 5 katlı binanın Zeytinburnu Pilot Projesi kapsamında riskli binalar kapsamına alınmaması, bina incelemelerinin nasıl yapıldığı sorusunu gündeme getirdi. Zeytinburnu'nda depreme karşı bina taraması ihalesini 9.5 milyon YTL ihale bedeliyle alan Büyükşehir Belediyesi şirketi BİMTAŞ'ın, ilçedeki 16 bin bina taramasını kimlere, nasıl yaptırdığı konusundaki iddialar kafaları karıştırdı.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, taramayı yapanların uzman kişiler olmadığına dikkat çekerek, "Taramayı alanında uzman inşaat mühendislerine yapmalı oysa burada taramayı, öğrenci ve teknikerlerin yaptığını öğrendik." dedi.

Uygulama hatası
Taramanın ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve YTÜ akademisyenleri tarafından yazılan taslağa göre hazırlandığını ifade eden uzmanlar, "Öğretim üyelerinin hazırladığı taslak doğru. Ancak uygulamada hatalar görülüyor. BİMTAŞ'ın taramayı yaptırdığı kişilerin yetkin olmadığı ortaya çıkıyor. Bazı binaların dışarıdan iyi durumda olması yetkin olmayan bu kişileri yanıltmış olabilir." sözleriyle iki kişinin hayatına mal olan risk raporunun eksiklerini dile getirdi.

"Çelişkilerle dolu'"
Çöken binanın mühendislik ve uygulamasıyla 100 üzerinden 37 puan aldığı için riskli bina grubuna alınmadığı belirtildi. Mühendislik uygulamaları sırasında 35 puan ve altında kalan binaların risk grubunda değerlendirildiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve İnşaat Mühendisi Cemal İnan, Zeytinburnu'nda yıkılan bina ile ilgili olarak, "Raporda görünen kalite puanı test etmenin gereksiz olduğunu ve görünen bir kalitesizlik olmadığına işaret etmektedir. Ancak "bina görünür kalite" ibaresinin yanında yer alan orta ifadesi ile bunun arasında bir çelişki var" dedi.

Zeytinburnu pilot bölgesi taraması çalışmasını yapan BİMTAŞ'ın Fatih ve Küçükçekmece ilçelerinin tarama ihalesini de kazandığı belirlenirken, inceleme başlatan Zeytinburnu Savcılığı da, BİMTAŞ'tan olayla ilgili tüm belgeleri istedi.

41 bin konut üflesen yıkılacak
Zeytinburnu’nda bir apartmanın çökmesi ve önceki gün Esenler’de bir apartmanın daha boşaltılması, İstanbullular’a deprem kabusunu hatırlattı. Tanıdık korkusuyla yüzleşen İstanbul’da Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün sayılarına göre 41 bin 284 daire ve işyeri hasarlı. Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’nün hazırladığı Marmara Depremi’nin İstanbul Genelinde Yarattığı Hasar Bilançosu’na göre yıkılmış ve ağır hasarlı 3 bin 510 daire bulunuyor. İstanbul’daki orta hasarlı daire sayısı ise 17 bin 613. Özel yapılardaki hasar tespitine göre hazırlanan bilançonun en yüklü kalemini az hasarlı bölüm oluşturuyor. Bilançoya göre İstanbul’da 20 bin 161 daire az hasarlı. İstanbul’un toplam hasarlı daire ve işyeri sayısı ise 41 bin 284..

Zemin dayanıklı diye risksiz dediler
Zeytinburnu’ndaki bina risk tarama çalışmalarında danışmanlık yapan ODTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu belediyenin Saraçhane’deki binasında bir açıklama toplantısı düzenledi. Sucuoğlu, projeye metot ve yöntem olarak katkıda bulunduklarını, projenin yürütücüsünün büyükşehir belediyesi olduğunu belirterek, binanın sadece göz taraması sonucu ikinci riskli gruba sokulduğunu söyledi. Bina zeminin depreme dayanıklı yapıda olduğunu dile getiren Sucuoğlu, “O yüzden bu bina çok riskli gruba alınmamıştır” dedi. Taramayı büyükşehir belediyesinin belirlediği görevlilerin yaptığını kendilerinin bu görevlilere mesleki eğitim verdiklerini de söyleyen Sucuoğlu, “Bizler kendiliğinden çökecek binaları bilemeyiz. Deprem risk incelemesinin amacı durup dururken, kendi ağırlığı altında yıkılacak binaları belirlemek değildir. Bunun için farklı bir çalışma yapmak gerekir. Bu tarama belirli bütçe ve insan gücüyle yapılmıştır. Bugüne kadar müdahale edilmemesi rahatsız edici bir durum “ dedi.

Yıkılma tehlikesine karşı boşaltıldı
Esenler Nenehatun Mahallesi 68 Sokak 2 numaradaki Kemal Esen Apartmanı sakinleri binadan gelen çatırtılar üzerine akşam saatlerinde belediye ekiplerine haber verdi. Apartmanda inceleme yapan belediye ekipleri acil tahliye kararı verirken 8 katlı 18 daireli apartmanın sakinleri kendilerine kalacak yer gösterilmemesine sinirlenerek görevlilerle tartıştı. Bölgede bulunan bir kaç apartmanın daha önce aynı nedenle boşaltıldığı belirtilirken, belediye görevlileri boşaltma işlemleri sırasında ortaya çıkacak hasarların karşılanacağı açıkladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.