Haberler

Arkitera Platform Toplantılarının 7. Durağı: İzmir

Tarih: 18 Nisan 2005 Kaynak: Arkitera

Arkitera Mimarlık Merkezi’nin Kale Grubu sponsorluğunda Ekim 2004’den beri aralıksız olarak sürdürdüğü Arkitera Platform toplantılarında sona doğru yaklaşılıyor. 9 kenti kapsayan yolculuğun yedinci durağında İzmir var. 29 Nisan 2005 Cuma günü İzmir Sanat Büyük Salon’da gerçekleşecek toplantıda diğer kentlerde olduğu gibi İzmir’in kentleşme süreci ve bu süreçte yaşadıkları konuşulacak.

İhsan Bilgin tarafından yönetilen Platform toplantılarında her kentte o kenti tanıyan, yaşıyan kişiler ile o kente dışarıdan bakan kişiler deneyimlerini ve gözlemlerini aktarıyorlar. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Tamer Başbuğ, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Emel Göksu, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanı mimar Hasan Topal ve mimar Nevzat Sayın bu Platform’un konukları.

Türkiye’nin 3. büyük kenti olan İzmir, İstanbul’dan sonra en büyük ikinci limana sahip. Geçmişten günümüze gözde bir şehir olan İzmir başka ülkelerden ve Türkiye’den sürekli göç almış. Bu süreçte İzmir her kent gibi kendine has bazı özelliklerini korurken bazı özelliklerini zamanla ya da kente dışarıdan yapılan müdahelerle yitirmiş.

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Ahmet Piriştina’nın döneminde yaptığı önemli çalışmalar ile farklı bir kimliğe bürünen İzmir nerdeyse adı ile özdeşleşen körfezin pis kokusundan bile kurtulmuştu. İzmir’in son dönemlerde gündemi belirleyen konulardan birisi geçtiğimiz yıl ilan edilen “Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı”. Bu plan uzmanları, yerel yönetimler ve konu ile ilgili kurumlar tarafından tartışılıyor. Bu tartışmayı, son sayısını “Kentsel Dönüşüm” konusuna ayıran Ege Mimarlık’ta izlemek mümkün.

Platform toplantıları ile birlikte gidilen her kentte açılan AMV Genç Mimar Ödülü Sergisi’ni 25-30 Nisan 2005 tarihleri arasında İzmir Mimarlar Odası Seminer Salonu’nda izlemek mümkün. İlki geçtiğimiz sene 4 Ekim’de verilen ödülün sergisi Boğaçhan Dündaralp, Hasan Çalışlar-Kerem Erginoğlu, Hilmi Güner-Hüseyin Bütüner’in çalışmalarının bir özetini kapsıyor.

İzmir’den sonraki Platformlar sırası ile 14 Mayıs 2005 Cumartesi günü Adana’da, 27 Mayıs 2005 Cuma günü İstanbul’da gerçekleşecek. Detaylı bilgi http://www.arkitera.com/platform/ adresinde.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.