Haberler

Vestel düşünü gerçekleştirdi

Tarih: 27 Nisan 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Şirket 2 yıldaki yakıt pili çalışmalarıyla ABD ve Japonya'nın 20 yılda yaptıklarını geçti.

Dizüstü bilgisayardan buzdolabına kadar sayısız gereci çalıştıracak ve evlerin her türlü enerji gereksinimini karşılayacak yakıt pilleri, özellikle evlerdeki faturalarda yüzde 90 tasarruf sağlayacak.

Alternatif enerjiler konusunda Ar-Ge çalışmalarını yürüten Vestel ekibinin geliştirdiği ve yaklaşık bir yıl içinde tüketime sunulacak hidrojen bazlı yakıt pilleri ile enerji sistemlerinin laboratuvar çalışmaları sonuçlandı. Telsizden dizüstü bilgisayara, evlerdeki enerji gereksinimine kadar birçok ihtiyacı karşılayacak hidrojenle çalışan yakıt pillerinin 1 kilovatlık olanları 5 bin doların altında fiyatla satışa sunulacak. Zorlu Plaza'da düzenlenen toplantıda konuşan Vestel İş Geliştirme ve Stratejik Planlamadan Sorumlu İcra Kurulu üyesi Cengiz Ultav , hidrojen enerjisi alanında yürütülen laboratuvar çalışmalarının sonlandığını belirterek söz konusu ürün ve teknolojilerde sertifikasyon sürecinin yakında başlayacağını söyledi.

Ultav, Zorlu Grubu'nun alternatif enerjiler konusundaki Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 20 milyon dolar harcadığını aktardı. Hidrojen enerjisi alanında yaklaşık 2 yıldır uzman bilim adamlarından oluşan bir ekiple sürdürdükleri çalışmalardan başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Ultav, "Bugün vardığımız noktada Türkiye'nin deterjan hammaddesi olarak bir tonunu 300 dolardan ihraç ettiği borakstan hareketle sodyum bor hidrür bazlı, tonu 50 bin dolarlık ' hidrojen süngeri ' ileri malzemesini elde ettik" dedi. 2 yılda yaptıkları çalışma ile ilgili de bilgi veren Ultav, "Holding olarak, bugüne kadar bir rüyaya yatırım yaptık. Bundan sonra bir fırsata yatırım yapacağız" diye konuştu.

Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu da, Vestel'in 2 yılda hidrojen enerjisi konusunda yaptıkları ile ABD ve Japonya'nın 20 yılda yaptıklarını geçtiğini vurguladı.

Vestel İş Geliştirme ve Stratejik Planlamadan Sorumlu İcra Kurulu üyesi Cengiz Ultav yakıt pilini tanıttı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.