Haberler

Gayrimenkulde İspanya'dan daha fazla potansiyelimiz var

Tarih: 27 Nisan 2007 Kaynak: Zaman
Yabancılara mülk satışı, tartışmalara sebep olurken, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar bunun konut sektörü için fırsat olduğunu söyledi.

Konutları, daha proje aşamasında yabancılara satan İspanya'nın gayrimenkulde çok önemli gelişmeler gösterdiğini ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin önünde daha büyük fırsatlar olduğunu aktardı. Türkiye'nin coğrafyası, iklimi ve konumu itibarıyla İspanya'dan daha güzel olduğunu vurgulayan TOKİ Başkanı, bunu çok iyi değerlendirmek gerektiğine dikkat çekti. Bazı kesimlerin yabancılara gayrimenkul satışına karşı çıktığını kaydeden Bayraktar, "Biz bunun, birtakım kıstaslar getirilerek, artarak devam etmesinden yanayız." dedi. Yabancılara belli bir süre içinde yatırım yapmak şartıyla gayrimenkullerin satılması gerektiğini savunan Başkan, "Bu, Türkiye'nin gelişmesine, Avrupa ile bütünleşmesine çok ciddi katkı sağlayacaktır. Bu bakımdan bu sektördeki fikir önderlerini daha çok kafa yormaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) düzenlediği Gayrimenkul Zirvesi'nde konuştu. Gayrimenkulün insan hayatının en önemli unsuru olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı, insanların artık konut edinirken çağdaş dünyanın bütün unsurlarını kapsayan güvenilir mekanlar aradığını dile getirdi. Başkan, TOKİ'nin özellikle alt gelir grubunun konut edinmesine yönelik ciddi çalışma içinde olduğunu anlatarak bu yılki 240 bin konut hedefini aştıklarını bildirdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Turan Erol da sermaye piyasalarının firmaların finansman ihtiyaçlarına hızla cevap verebileceğini belirtti. Geçmiş 20 yıllık dönemde sermaye piyasaları kanalıyla şirketlere doğrudan aktarılan kaynak miktarı ortalama 2,5 milyar dolar. Misyonlarından birisinin piyasaya öncülük etmek olduğunu anlatan SPK İkinci Başkanı, bunun gereği olarak menkul kıymetleştirme (securitization) çalışmalarını daha kapsamlı bir şekilde ele almaya başladıklarını söyledi. İlk uygulamalarına konu olan varlıkların ise ipotekli konut kredileri olduğunu belirten Erol, şunları kaydetti: "10 trilyon dolar hacme ulaşan konut kredilerinin yaklaşık yüzde 70'i ipoteğe dayalı menkul kıymetler şeklinde seküritize edildi. Menkul kıymetleştirme alanındaki bu potansiyelin ülkemizdeki yatırım bankacılığı için önemli fırsatlar oluşturduğunu düşünüyorum." Tutsat sistemine yüksek faizli krediyle de geçilebileceğini belirten Erol, Türkiye'de mevcut konut kredilerinin geri ödenmeme oranının binde 2 olduğunu bildirdi. Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı ise Türkiye'deki ekonomik istikrarın gayrimenkulde patlamaya sebep olduğunu, buna paralel yatırım yapmak isteyenlerin arsa ihtiyacının arttığını söyledi. TOKİ'ye 2006'da 1,2 milyar YTL değerinde 726 gayrimenkulün bedelsiz devredildiğini belirten Arlı, idareyi desteklemeye devam edeceklerini kaydetti. Genel Müdür, "Ülkemiz yabancı yatırımcılar için çok cazip. Ülkemize güvenilmesini istiyoruz." diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.