Haberler

Havagazı Fabrikası müjdesi

Tarih: 1 Mayıs 2007 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Fransızların inşa ettiği Alsancak’taki Havagazı Fabrikası’nın restorasyon ihalesi tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 ay içinde bu tarihi mekanda yeni bir kültür-sanat merkezi oluşturmayı hedefliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 150 yıl önce Fransızlar tarafından inşa edilen Alsancak’taki tarihi Havagazı Fabrikası’nın restorasyonu için açtığı ihaleyi sonuçlandırdı. Restorasyon işi için Akdemir Madencilik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 1.645.570,10 YTL ihale bedeli karşılığında sözleşme imzalandı.

Havagazı Fabrikası Restorasyon Projesi gereğince, 24 bin metrekarelik açık alan üzerindeki 2850 metrekarelik inşaat alanına sahip tescilli yapılar dışındaki tüm yapılar yıkılacak. Aslına uygun olarak restore edilecek tescilli yapılar ise Gençlik Merkezi olarak kullanılacak. Fabrika sahasındaki dökümhane binası kafeterya olarak planlanırken, depo binaları da sergi salonu ve sanat atölyeleri şeklinde düzenlenecek. Ayrıca diğer tescilli yapılar, okuma salonu satış birimi ve idari bina olarak kullanılmak üzere restore edilecek. Alanın gerisindeki iki katlı betonarme bina da yeniden düzenlenerek yenilenecek.

Aynı çalışmalar çerçevesinde, Havagazı Fabrikası’nın simgesi konumunda olan dev baca güçlendirilerek korunacak. Açık alan düzenlemeleriyle İzmirliler için yeni bir kültür-sanat merkezi konumuna kavuşturulacak olan tarihi Havagazı Fabrikası’nın yer teslimi Mayıs ayı başında yapılacak ve restorasyon çalışmaları vakit kaybedilmeden başlayacak. Çalışmaların 250 gün içinde tamamlanması öngörülüyor.

Kente önemli bir eser kazandırılacak
Liman gerisindeki Havagazı Fabrikası’nın restore edilerek kültürel aktivite merkezi haline getirilmesi, İzmir'i kültür ve sanat merkezi vizyonuna ulaştıracak en önemli projelerden biri olacak. Fransızlardan kalma tarihi yapı, restorasyon sonrasında 24 saat yaşayan bir merkez haline getirilecek. Havagazı Fabrikası’nın restorasyonu ile İzmir'in kültür ve sanat yaşamına yeni bir eser daha kazandıracaklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, günümüze kadar ayakta kalabilen az sayıdaki tarihi eseri yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Eski yapıları restore ederek tarihi mekanları gelecek kuşaklara taşımayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Bu proje, kentin kültür ve sanat hayatını canlandırma yolunda çok önemli bir adım olacak. Üçkuyular’daki Adnan Saygun Sanat Merkezi ile birlikte İzmir bu alanda öncü kent olacak” diye konuştu.

Fransız "Laidloux and Sons" şirketi tarafından inşaatına 1862 yılında başlanan Havagazı Fabrikası, 1902 yılından itibaren şehrin havagazı ile aydınlatma sisteminin odak noktasını oluşturmuştu. Kentte elektrikle aydınlanma devreye girene kadar kullanılan Alsancak'taki fabrika, İzmir’in her dönem çağdaş ve öncü olduğunun da bir göstergesi olarak anılıyor. Güçlü bir ticaret ve liman kenti olan İzmir’de sanayinin gelişmesinde çok önemli rol oynadığı bilinen bu fabrikanın, çok maksatlı kullanımlara uygun yeni düzenleme sonrasında kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri olması bekleniyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.