Haberler

İkea'dan aldım bir tane

Tarih: 1 Mayıs 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Müjde Yazıcı

İkea, Türkiye'ye geldi geleli nerede olduğumuzu karıştırıyoruz. Herkesin evi, ofisi birbirine benziyor. İkea hayatımıza işlevi bol, ucuz tasarım ürünleriyle çok 'şık' bir giriş yaptı. Şimdi de bir tasarım sergisine malzeme oldu. Piramid Sanat Galerisi'nde açılan serginin başlığı 'Notikea'. Ama yanlış anlaşılmasın 'No İkea' değil. Yani serginin içeriğinde İkea'ya karşıt tavır yok.

Erdem Akan'ın önderliğinde hazırlanan sergide 10 tasarımcı İkea ürünlerini kullanarak yeni ürünler ortaya koyuyor. Birkaç İkea ürününü kullanarak tasarladıkları yeni ürünler artık 'Not İkea' oluyor. Yani tasarımlar artık İkea değil; başlı başına yeni.
Tasarımcı Akan'la İkea'yla olan dertlerini konuştuk. Akan, işaret etmek istediklerinin aslında İkea olmadığını, Türkiye'deki üretim ve tüketimle alakalı olduğunu söyledi. Yani ilk akla gelenin aksine bu sergi İkea'yı eleştirmek istemiyor. Hatta İkea'nın duruşu itibariyle firmayı övüyor da denilebilir. Ama biz 'dert' deyince sergiyi profesyonel bir tasarımcı gözüyle şöyle anlatıyor: "Tasarımcı olarak farklı sorumluluklarımız olduğunu düşünüyoruz. Biz diğer tasarımcılara platform oluşturmalıyız. Tasarım enteresan bir şey. Evde otururken aklıma bir şey geldiğinde anlamlı olmuyor. Bunu bir müşterinin istemesi ya da bir sergi hazırlanması lazım. Türkiye'nin büyük problemlerinden biri müşteri sizden hiçbir şey istemiyor olabilir. Bunun sebebi sizi bilmemesi olabilir, ya da böyle bir ihtiyacı olduğunu bilmeyebilir. Bu bekleme süresinde enerjimizi yaratıcılıkla göstermemiz gerek. Bu sergiyi hazırlamamızdaki amaç da bu"

'Notikea' sergisinde Turgut Çırpanlı ile Gabriele Haag, İkea'nın puzzle şeklindeki buz kalıplarını mum kalıbı olarak kullanıyor. Puzzle buz yerine, puzzle mum gibi yeni ürün yaratmak serginin temel amacı zaten. Ali Bakova ise İkea'dan alınmış iskele ile tel sepetleri içiçe geçirerek farklı bir ürün ortaya koyuyor. Erdem Akan, Ali Cindoruk, Sedef Haydaroğlu, İmevi, Kunter Şekercioğlu, Taner Şekercioğlu ve Sadi Tekin'in çalışmalarının da yer aldığı sergideki tasarımlara tek tek baktığınızda hepsi İkea'da yeniden satılacak durumda görünüyor. Sergi 7 Mayıs'a kadar açık. Tel: 0212 297 31 20

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.