Haberler

Belediye’den Boğaz’da yürüyüş yasağı

Tarih: 2 Mayıs 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yurtsan Atakan
İstanbul Belediyesi için her iş bitmiş, şimdi Bebek’e yüzer marina yapacakmış.

İstanbul’u İstanbullular için kendi başına düşünmeyi kendine vazife edinen İstanbul Belediye Başkanı, Bebek’i de unutmamış, kararını vermiş.

Bebekliler ne der, İstanbullular nasıl karşılar önemli değil.

Burnunun dikine gitmek için yüzde 25’i yeterli gören bir gelenekten gelme olduğu için İstanbullulara, Bebeklilere sormadan kendi başına karar vermiş.

Gerçi hakkını yemeyeyim belki Bebek Balıkçısı ile istişarede bulunmuştur, bilemeyeceğim.

Bildiğim 16 Nisan’da yaptığı açıklamada söylediklerinden ibaret.

Başkan Kadir Topbaş’a göre vatandaş Bebek, İstinye ve Tarabya koylarında kıyıya bağlı teknelerden rahatsızmış. Görüntü kirliliği yaratıyorlarmış.

Bu koylara birer yüzer marina yapıp, sahili yatlardan temizleyeceklermiş.

Peki temizleyince ne olacakmış? Vatandaş sahilde rahatlıkla yürüyebilecek, balık tutabilecek, denize girebilecekmiş.

Edebiyat tarihine geçecek kadar iyi bir oksimoron (yan yana kullanılamayacak kadar birbiriyle çelişen, ters kelimelerin birlikte kullanılması sanatı) yapmış Topbaş.

Yatlardan temizlenen kıyılarda vatandaş hem balık tutacak, hem denize girecek hem de rahat yürüyebilecek...

Bu üçünün bir arada asla yapılamayacağını görmek için İstanbul’da Boğaz’da sadece bir gün şöyle birkaç saat gezmek yeter.

Topbaş’a örneğin bir pazar günü Arnavutköy Akıntıburnu sahiline çıkmasını öneririm. Oltacıların işgalindeki o sahilde tek bir adımını rahat atabiliyor mu görsün.

Veya yaz gelince Aşiyan sahiline bir uğrasın. Donla denize giren, kaldırımları da mangallarıyla, çöplükleriyle işgal eden lümpenlerin içinden, korumaları halkı yarmadan geçmeye kalkışsın?

Hani kıyıları yatlardan sırf vatandaş sahilde rahat yürüsün diye temizleyeceğim dese, bir derece.

Ancak bu da anlamsız çünkü yatların sahildeki vatandaşın yürüyüşüne engel hiçbir etkisi yok.

Bir tek görüntüyü bozdukları iddia edilebilir belki ama boğazın ortasına kurulacak yüzer marinaların manzarayı çok daha fazla bozacağı da aşikar.

Buna karşılık Boğaz kıyısına bağlanan ve manzarayı gerçekten bozan tekneler de var. Bunlar yüksek gövdeli, devasa gezi tekneleri. Arnavutköy’den Bebek’e doğru yürürken balıkçı teröründen kurtulduğunuzda bunlarla karşılaşıyorsunuz. Vatandaşın denizle ilgisini asıl kesen Tarabya, İstinye ve daha başka kıyı semtlerinde de kıyıya bağlı duran bu gezi tekneleri.

Topbaş eğer gerçekten vatandaşı düşünüyorsa önce bu gezi teknelerini kıyılardan uzaklaştırsın, sonra Boğaz kıyısında (belki balık tutmaya uygun birkaç yer belirleyip, hatta bazı yerlere özel iskeleler yaptırıp) balık tutmayı yasaklasın. Görüntü kirliliğiyle mücadele için ise donla denize girenlere savaş açsın.

Unutmadan bir de, Bebek’e otopark yaptırsın.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.