Haberler

Tarihe ışık tutan kareler

Tarih: 2 Mayıs 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, İstanbul'un kültür tarihine ışık tutan iki sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor: "Bir Anıt, İki Anıtsal Kişilik Theodoros Methokites'den Thomas Whittemore'a Kariye" ve "Sur, Kemer, Kubbe-Osmanlı Fotoğrafçılarının Gözüyle Bizans İstanbulu" . Her iki sergi 1 Temmuz'a dek açık kalacak.

Müze, en etkileyici Bizans anıtlarından olan, bugün Kariye Camisi ya da Kariye Müzesi olarak bilinen, eski adıyla Khora Manastırı kilisesinin yüzyıllar boyunca üretilmiş tasvirleri ve büyük bölümü yurtdışından getirilen obje ve belgelerini sergileyerek İstanbul'un kültür tarihine ışık tutuyor.

Şair-Arkeolog Gözüyle
"Bir Anıt, İki Anıtsal Kişilik, Theodoros Methokites'den Thomas Whittemora'a Kariye" sergisi, en etkileyici Bizans anıtlarından olan, bugün Kariye Camisi ya da Kariye Müzesi olarak bildiğimiz, Khora Manastırı'nı, 1316-1321 tarihleri arasında restore eden Bizanslı hümanist, şair ve başvezir Theodoros Metokhite s ile 1940'larda yapıyı onarıp müzeleştiren Amerikalı arkeolog Thomas Whittemore gözüyle anlatıyor. Sergiyi, İstanbul'daki görkemli Bizans yapılarının Osmanlı fotoğrafçılarınca çekilmiş fotoğrafları zenginleştiriyor.

Eski İstanbul...
Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nın sayısı 3 bini aşkın "Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu" ndan seçilerek hazırlanan ve 70 fotoğraftan oluşan "Sur, Kemer, Kubbe/Osmanlı Fotoğrafçılarının Gözüyle Bizans İstanbulu" sergisi, Abdullah Biraderler, James Robertson, Caranza, Vasilaki Kargopulo, Sebah & Joaillier gibi dönemin ünlü fotoğrafçılarının fotoğraflarından oluşuyor.

Sergi, İstanbul'daki Bizans anıtlarının dünü bugünü üstüne ilginç saptamalar yapılmasına, aradan geçen zamanın yol açtığı değişimlerin değerlendirilebilmesine de olanak veriyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.