Haberler

Liman'da ihale yarın

Tarih: 2 Mayıs 2007 Kaynak: Vatan
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihale süreci geçen yıl başlatılan ancak bir türlü tamamlanamayan İzmir Limanı ihalesinde Danıştay düğümü çözülünce dün ilk pazarlık yapıldı. Yarın da sürecek görüşmelerin ardından ihalenin 3 Mayıs Perşembe günü (yarın) yapılması bekleniyor.

Gir-girme diyemeyiz
2005 yılında yapılan Mersin Limanı ihalesinde Akfen-PSA konsorsiyumunun imtiyaz sözleşmesi Danıştay tarafından onaylanınca ÖİB apar topar müzakere masasını kurdu. ÖİB Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş, kurulan müzakere masasına dün öğleden sonra ilk Limak-Arkas grubuyla oturdu. Masaya bugün Global ve Akfen çağrıldı.

Rekabet Kurulu’nun limanların özelleştirilmesiyle ilgili ön görüşünde “Mersin’i alan İzmir’i alamaz” kararı nedeniyle, Akfen İzmir Limanı ihalesini kazansa bile devrin yapılması mümkün görünmüyor. Bu konu yatırımcılar arasında da sıkıntı oldu. ÖİB üst düzey yönetimi ise bu kaygılara ilişkin “Biz karar mercii değiliz. Akfen’e girebilirsin ya da giremezsin diyemeyiz. Akfen girer, ihaleyi alırsa biz bunu Rekabet Kurulu’na göndeririz. Kurul olumsuz karar bildirirse, devir sözleşmesini onun bir altındakiyle yaparız” diye konuştu.

ÖİB’nin Danıştay’ın Mersin Limanı’nın devriyle ilgili görüşü gelir gelmez pazarlık masasını kurması dikkat çekti. Teklif veren gruplardan Limak-Arkas ortaklığı dün öğleden sonra ÖİB Yardımcısı Hasan Köktaş’la masaya oturdu. Limak- Arkas ortaklığıyla yapılan ilk kapalı pazarlık görüşmesi İdare’de gerçekleşti.

Öte yandan pazarlık görüşmelerinin ikinci ayağına bugün devam edilecek. Bugün Köktaş’ın kapalı görüşmede pazarlık edeceği yatırımcı grup ise Global Yatırım olacak. Global ihaleye Hutchison-EİB (Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş.) ile Ortak Girişim Grubu olarak teklif vermişti.

Mersin’in Akfen’e devrinde sorun bitti
ÖİB, TCDD limanlarının devir ihalelerine 2005 yılı ikinci yarısında Mersin Limanı ile çıkmıştı. Mersin Limanı’nın 36 yıllık işletme hakkı devri için yapılan bu ihaleyi PSA-Akfen konsorsiyumu kazandı. Ancak devir bir imtiyaz sözleşmesiyle olduğu için Danıştay 1. Dairesinin vermesi gereken “olur” bir türlü çıkmadı. Bu nedenle de ÖİB, Kasım 2006’da yapacağını açıkladığı İzmir Limanı ihalesini 30 Mart 2007 tarihine erteledi. Rekabet Kurulu’nun “Mersin’i alan oluşumun İzmir Limanı’nı alamayacağı” yönünde kararı bulunuyor. Bu nedenle Danıştay onayını bekleyen Akfen-PSA’nın İzmir Limanı ihalesine teklif vermesi de tartışma konusu oldu. Ancak Danıştay 1. Dairesi’nin olumlu görüşü sonucunda Mersin Limanı’nın devrinde sorun kalmadı. Devrin kısa süre içinde gerçekleşeceği belirtiliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.