Haberler

Milano Uluslararası Mimari Aydınlatma ve Mobilya Fuarı İzlenimleri

Tarih: 2 Mayıs 2007 Yazan: Havva Alkan Bala


Fuar Alanı

18-23 Nisan 2007 tarihleri arasında İtalya’nın Milano kentinde mobilya ve aydınlatma sektörünün kaliteli ve markalı ürünleri “Milano Uluslararası Mimari Aydınlatma ve Mobilya Fuarı”nda bir araya geldi.


Fuar Alanı

Fuarın gerçekleştirildiği yapı kompleksi kendi içinde bir çeşit sergilenmeye değer sanatsal bir obje niteliği taşıyordu. 50.000 m²’lik Euroluce alanı ve 47.636 m²’lik I Saloni kent bağlantısını, yaya ve araç yaklaşımı başarı ile çözülmüş dev bir kompleksin içinde yer alıyordu. Yaya algısı gözetilerek farklı kotlardan geçişlerle giriş kontrolü çözülmüş ancak sergiyi gezenlerin dolaşım akışı hiçbir şekilde kesilmemişti. Çeliğin, camın, suyun, ışık etkisinin başarı ile mekansal zenginliğe dönüştürüldüğü bina kendi başına fuarın, sergilenen ürünlerin ve katılımcı markaların prestijini yansıtıyordu.

10. kez düzenlenen SaloneSatellite geniş bir sergiye ev sahipliği yaptı. SaloneSatellite’a 182 adet firma, 570 tasarımcı ve 24 farklı ülkeden uluslararası prestije sahip 38 adet mimarlık okulu katılmıştı. Lombardiya Bölgesi endüstrisinin, orta ve büyük ölçekli şirketlerin sponsorluğunda gerçekleştirilen sergide mobilya ve aydınlatma elemanlarının ticari ürünlerin sanatsal değerleri göz kamaştırıcı bir şekilde sunulmuştu. Tasarımlar prototip kataloglarla, fotoğraflarla veya 1’e 1 üretilmiş eserlerle sergilenmişti.


Euroluce

“Işık ve Deneyim (Light and Experience)” temalı aydınlatma elemanları ışıktan sanata kadar uzanan bir yelpazede ticari ürünlerle yorumlanmıştı. Işık ve deneyim teması hem akademik bir kongre ortamı hem de atölye çalışmalarının yer aldığı aktivitelerle fuar alanının 1.katında yer alan Libra&Sagittarius ve Martini isimli salonlarında gerçekleştirildi. Kongrenin amacı tasarımcıları bir araya getirerek aydınlatma alanındaki yeniliklerin paylaşılmasını sağlamaktı. Profesyonel Aydınlatma Tasarımcılarının Derneği Elda+, ışıkla ilgili gerçek deneyimlerin yaratılması ve olumlu algıların ürünlerle hayat bulması için profesyonel aydınlatma tasarımcılarını, aydınlatma mühendislerini ve işi bir şekilde ışıkla ilgili olan herkesin bir araya getirilmesini sağlamaya çalışmıştı. Sergide ve kongrede ışık ile ilgili yeniliklere açık tüm fikir ve ürünlerin tartışıldığı, paylaşıldığı ve gösterildiği bir atmosfer yaratılmıştı. “Işık ve Deneyim” yalnız akademik içeriği ile değil, teorinin uygulamaya geçirildiği ürünler anlamında ele alınmıştı. Teorik olarak ortaya atılan her fikir bir dizi seri halinde yeni aydınlatma elemanlarına veya ışığın mekanda kullanılışının yeni yorumlarına dönüşmüştü. Işık restoran deneyiminden, müze deneyimine, öğrenme deneyiminden, alışverişe ve kentsel deneyime kadar uzanıyordu. Yine Elda+ organize ettiği atölyelerde iç mekanda ışığın önemi üzerine çalışmalar yapılmasını sağladı. Katılımcılara ışık tasarımının planlanma süreci, ışığın teknoloji ve ekipmana bağlı olarak ortaya çıkarabileceği tasarım alternatifleri ve sonsuz olasılıkları tanıtıldı. Atölyelerde katılımcılar ışıkla deney yapma şansına sahip oldular. Işık kaynağı, renklerin ısı değerleri, ışığın kırılma açıları ve aydınlatma yoğunluklar ile ilgili de deney ortamları sunuldu. Atölyelerde ışığın nasıl kontrol edilebileceği, özel bir mekan etkisi oluşturmak için ışığın nasıl yönlendirilebileceği ve ışığın görsel zenginlik yaratmada nasıl sınır tanımadığı üzerine yeni açılımlar getirildi.


Euroluce

Işıkla ilgili bir önemli organizasyon da fuar kapsamında Milano Politeknik Universitesi başkanlığında gerçekleştirilen 8. Uluslararası Üniversite Programlarında yer alan Tasarım Dersleri Ürünleri Sergisi’ydi. Sergi fuarın bütününde yer alan ana temaya uygun bir konuya yoğunlaşmıştı ki; o da ışığın mimari bir olgu olarak ele alınmasıydı. İstanbul Teknik Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye’den de katılımların yer aldığı sergi özellikle Temel Tasarım derslerine yeni bakış açısı getirmesi açısından görülmeye değerdi.

Fuar kapsamında ve fuar temasına uygun olarak kentte farklı etkinlikler düzenlenmişti. “Işığın Söylentileri” isimli etkinlik Mercanti Meydanı’nda sabah saat 9’dan gece saat 12’ye kadar sürdü. Elda+ tarafından organize edilen etkinliğe Milano Belediyesi sponsor olmustu. Işığın söylentileri Alman tasarımcı Herbert Cybulska tarafından Euroluce için Milano tiyatrosunun teknik ve idari yardımları ile geliştirildi. Kültürel ve teknolojik gelişimin aydınlatma kültürünü de etkilediğini anlatan etkinlik Duomo ve Reale meydanlarının komşuluğunda ve en az onlar kadar enfes olan Ortaçağ’a ait Mercanti Meydanı’nda gerçekleştirildi. Bu etkinlik, ışığın kültürler arasındaki yolculuğunun serüveniydi. Binalar Ortaçağ’dan, geleceğin teknolojisine kadar yüzyıllar arasındaki farklılığı aydınlatmaları ile okuttular. Meşaleli aydınlatmadan, elektrik aydınlatmasına ve geleceğin teknolojik donanımlarına kadar farklı renkleri, gölgeleri, ışığın tonlarını tarihi binaları farklı kılıklara sokan aydınlatmalarla kentli ile yeni deneyimler paylaşıldı. Bir başka kent ekinliği ise Duomo Meydanı’nda “İtalya’da Sanat ve İç Mekanlar” başlığı altında gerçekleştirildi. Ressamların, mimarların ve tasarımcıların katıldığı etkinlik Bugatti, Gio Ponti, Piacentini, Sant’Elia, Balla, Portaluppi, Gualino, Pagano, Castiglioni Kardeşler, Sarfatti gibi isimleri ağırladı.


Mobilya Fuarı

Mobilya ürünlerinin sergilendiği 9-11-13-15 nolu pavyonlarında ise modern, klasik ve yenilikçi tasarımlara yer verildi. 30 ülkeden 245 farklı marka ve 1.948 katılımcı ile bu fuar ev ve ofis mobilyalarına yeni açılımlar getirdi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.