Haberler

Öğretmenevinin temel kazısında tarihî eser çıktı

Tarih: 3 Mayıs 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Cahit Kılıç
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, yapımına başlanan öğretmenevinin temel kazısı sırasında Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihî eser kalıntıları bulundu. Tarihî taşların eski okulun kalıntıları olduğu tahmin ediliyor.

Tarihî değeri olan bazı taşların bulunduğunu belirten İl Kültür Turizm Müdürü Zekai Kasap, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi. Yıkılan öğretmenevinin temelinde, 1881 yıllarında yapılmış eski okulun kalıntılarının olduğu tahmin ediliyor. Bu eski okulun temelinde ise Bizans ve Osmanlı dönemine ait taşların olduğu sanılıyor. Temel çalışmalarının kontrollü olarak sürdürüldüğünü belirten Kasap, şu anda kazının durdurulmasını gerektiren bir şeyin olmadığını; ancak gerektiğinde durdurulabileceğini kaydetti. Zekai Kasap ayrıca, "Altın küpler bulundu." sözlerinin de asılsız olduğunu ifade etti. Ereğli Müzesi Müdür Vekili arkeolog Handan Özalp da kazı çalışması yapılırken tarihî eserlerin çıktığı yönünde kendilerine telefon geldiğini, bunun üzerine inceleme başlattıklarını ifade etti. Kazıda çıkan eserleri incelediklerini belirten Özalp, şu bilgiyi verdi: "Çıkan tarihî eserler Bizans ve Osmanlı dönemine ait taşlar. İş makinelerini kısmen yönlendiriyoruz. İş makineleri burada bizim kontrolümüz altında çalışmalarına devam ediyor. Gereken yerlerde elemanlarımız kazma kürekle çalışmaya devam ediyor. Kazma küreğin vurulduğu yerlere kesinlikle iş makinelerini sokmuyoruz. Belirli bir yapı taşları bulmadık. Eskiye ait Bizans ve Osmanlı'ya ait taşlar var."
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.