Haberler

Türk âşığı Loti'nin evi zar zor ayakta duruyor

Tarih: 3 Mayıs 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Ali Balcı, Deniz Derin


Ünlü Fransız yazarın bir dönem Çemberlitaş'ta oturduğu apartman kaderine terk edilmiş halde. Binaya kaçak kat bile çıkılmış.

Piyer Loti denilince akla hemen Eyüp gelse de Türkiye âşığı Fransız yazarın İstanbul'da geçirdiği güzel günlerin bir başka tanığı da Çemberlitaş, Divanyolu Caddesi, Atik Ali Bey Camisi'nin karşısında bulunan iki katlı apartman. Kaderine terk edilen tarihi apartmana kaçak kat çıkıldıktan sonra iş yeri olarak kullanıma açılmış. Osmanlı'nın son dönemlerinde Avrupa'da Türklerin hakkını savunan yazıları nedeniyle Türkiye'de yakından tanınıp sevilen Pierre Loti, ülkemizi sık sık ziyaret ediyordu. Ünlü yazar, Ağustos 1910'da Zabit Kemal Bey'in Çemberlitaş'taki evini kiraladı. Piyer Loti oğlu ile birlikte bu şirin evde 3 ay kaldıktan sonra İstanbul'dan ayrıldı. Ünlü Fransız yazar İstanbul'dan ayrılırken devlet töreni ile uğurlandı. Loti'nin seyahatinin ardından dönemin dışişleri bakanı Keçecizade Reşit Fuat Bey tarafından binanın girişine bir kitabe yaptırıldı. Piyer Loti'nin kaldığı bilinen tek apartman dairesi kaderine terkedilmiş durumda. Düzensiz ve denetimsiz yapılaşma sonucu tarihi apartmana bir de kaçak kat çıkılmış. Tarihi bina bir dönem deri atölyeleri ve gümüş imalathanelerine de ev sahipliği yapmış. Binaya sonradan eklenen kaçak katta hâlâ bir gümüş atölyesi bulunurken Piyer Loti'nin kaldığı bölümde ise şuan bir kafeterya yer alıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.