Haberler

Büyükşehir miting ve aktivite için 2 büyük alan hazırlıyor

Tarih: 3 Mayıs 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul’un her iki yakasında büyük mitingler ile eğlence ve aktivitelerin yapılabileceği alanlar hazırladıklarını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Asya ve Avrupa yakasında metro, deniz ve karayoluyla ulaşılabilecek bu tarz iki alan hazırlıyoruz” dedi.

Gazetecilerin 1 Mayıs’ta alınan önlemlerle ilgili sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vali Muammer Güler’in kendisine ulaşan bilgiler doğrultusunda şehrin selameti ve oluşabilecek bir takım tahriklere fırsat vermeme adına önlemler aldığını belirterek, şöyle konuştu; “Bu tip gösteriler şehrin merkezinde olmamalı. Kentin merkezinde bu tür gösterilerin bir tahrik sonucunda büyük kayıplar ortaya çıkartabileceği düşüncesiyle Sayın Valimizin aldığı bu tedbirleri önemsiyorum. Bende İstanbulluların oluşabilecek bir kaos ve kargaşadan etkilenmemesini arzu etmekteyim. Taksim İstanbul’un, Cumhuriyet Anıtımızın bulunduğu en önemli alanıdır. 1977’lerde yaşanan çok müessif olaylar oldu Taksim’de. O zaman İstanbul’un nüfusu 5 milyonun altındaydı, o nüfusa rağmen böyle bir yoğunluk sıkıntı getirdi. Bugün 15 milyonluk İstanbul’un Taksim Meydanı’nda bir mitingin veya farklı gösterilerin olmasının çok doğru olmadığına ben de katılıyorum. Saygı duruşuna veya orada ifadelerini beyan etme özgürlüğüne herkes sahip olmalıdır. Ancak, bir mitingi maç sonunda başarının kutlanmasıyla veya orada düzenlenen ortak bir eğlenceyle karıştırmamak lazım. Kendilerini ifade etme özgürlüğü olduğunu düşündüğüm ne kadar sivil toplum örgütü varsa, ona katılmayan insanların da böyle bir gerginlik ve sıkıntıya fırsat verilmemesi konusundaki talepleri doğrudur. Mitingler için gösterilen alan Çağlayan bölgesi olmuştur, ancak orası da yeterli olmuyor. Bu şehrin çok daha farklı, daha büyük meydanlara ihtiyacı var. Bu tip gösteriler şehrin merkezinde olmamalıdır. Şehrin merkezinde yapılan bu tür gösteriler bir tahrik sonucunda büyük kayıplara neden olabilir.”

“Mülki idarenin İstanbul’daki sorumlusu olan Sayın Valimiz Muammer Güler otobüs, İDO ve metro seferlerini bazı noktalarda yapmamamız yönündeki kararlarını bize bildirdiler. Biz de karara uyduk” diyen Kadir Topbaş, vatandaşların demokratik haklarını yasal zeminlerde kullanarak kendi düşünce ve ifadelerini yansıtma haklarına sahip olduğunu, ancak bu hakları kullanırken farklı düşüncede olan insanların da rahatsız edilmemesi gerektiğini kaydetti. Başkan Topbaş, “Vatandaşın fikirlerini yansıtması önemli bir haktır, ama bunu yaparken kent yaşamına dikkat etmelidir. Bunu bir gerginlik ve kısır çekişme ortamı haline getirmek bize geçmişte çok şeyler kaybettirdi. Bunlardan uzak durmalıyız. Artık Türkiye dünkü Türkiye değil, dünya dünkü dünya değil. Bu demokratikleşme sürecini herkes el ele tutarak karşılamalı, miting alanında iki farklı görüşteki insan yan yana gelip kendi fikrini ifade edebilmelidir. Hiç birimizin bu toplumu germeye, bu toplumun kazanımlarını yok etmeye, bu güne kadar getirdiğimiz güzellikleri silmeye hakkı yok. Ben yerel yönetim olarak İstanbul’u ve İstanbulluları düşünmek durumundayım” diye konuştu.

İstanbul’un Asya ve Avrupa yakasında iki tane çok büyük alan hazırladıklarını dile getiren Başkan Topbaş, “Zaman zaman bu tip büyük mitinglerin, eğlencelerin ve aktivitelerin yapılacağı iki ayrı büyük alan çalışmamız var. İstanbullular buralara metro, deniz ve karayoluyla ulaşabilecekler” dedi. Topbaş, İstiklal Caddesi’ndeki esnafın zararıyla ilgili olarak İl Özel İdaresi ile birlikte çalışma yapabileceklerini vurgulayarak, “Ama orada çıkan zararlar, insanların iş kayıpları, vatandaşların geçirdikleri stres telafi edilemeyecek şeylerdir” şeklinde konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.