Haberler

İzmir Limanı'na 1 milyar 275 milyon $

Tarih: 4 Mayıs 2007 Kaynak: Milliyet
İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkının devrine ilişkin özelleştirme ihalesine en yüksek teklifi 1 milyar 275 milyon dolarla Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Ortak Girişim Grubu verdi.

Grup, ihalede 16 tur boyunca hiç mola almadan yarıştı. Grubun yabancı ortağı Hutchison, Hong Kong merkezli bir şirket ve dünyanın en büyük liman işletmecilerinden biri.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş'ın ihale komisyonu başkanlığında gerçekleştirilen, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir Limanı'nın özelleştirme ihalesine Alsancak grubu (Alsancak Denizcilik, Batıçim, Limak), Babcock and Brown-PSA-Akfen grubu, Çelebi Holding, Global-Hutchison-EİB grubu katıldı.

900 milyon dolarla başlayan ihalenin 13'üncü turunda Bobcock ve Alsancak grupları çekildi. Yarış Çelebi Holding ile Global-Hutchison-EİB grubu arasında üç tur daha sürdü. 15'inci turda Çelebi 1 milyar 270 milyon dolar, Global-Hutchison-EİB grubu 1 milyar 275 milyon dolar teklif etti. Bunun üzerine 16'ncı turda mola alan Çelebi, dönüşte, ihaleden çekildiğini açıkladı. Antalya Havalimanı ihalesinde teminat mektubu geçersiz olduğu gerekçesiyle elenen Çelebi, İzmir'den de eli boş döndü.

İhale için son teklifler 30 Mart'ta alınmış ancak Rekabet Kurulu'nun, "Mersin Limanı'nı alan İzmir Limanı'nı alamaz" yönündeki görüşü, Mersin ihalesini kazanan Akfen grubunu etkilediği için ihale yapılamamıştı. Danıştay 1. Dairesi'nin, Mersin Limanı'nın Akfen'e devrinin önünü açmasının ardından İzmir ihalesi gerçekleştirildi. Akfen, Singapurlu PSA ile birlikte Mersin Limanı'na 755 milyon dolar teklif etmişti.

İzmir Limanı'nın devri için Rekabet Kurulu'ndan onay, Danıştay'dan da görüş alınacak. İzmir Limanı'nda alıcı bedeli ya peşin ya da yüzde 50'si peşin, kalanı iki yılda iki eşit taksitte, yıllık yüzde 9 faizle ödeyebilecek.

İş hacmi hızla artıyor, yatırım şartı var
Türkiye'nin en büyük ihracat limanı olan İzmir Limanı, Doğu Akdeniz'in de en önemli limanları arasında.

1959'da hizmete giren, 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğu ve 902 bin metrekare alana sahip İzmir Limanı, son 5 yılda iş hacmini hızla artırdı.

Limanda 2001'de 490 bin konteyner elleçlenirken, geçen yıl bu rakam yaklaşık 2 kat büyüdü, 850 bine çıktı.
Geçen yıl limana gelen gemi sayısı 2 bin 973'e, limandan yapılan ihracat 8 milyon 302 bin tona, ithalat ise 3 milyon 967 bin tona ulaştı.

Liman için projelendirilen ikinci kısımda 750 bin metrekarelik ek alan ve 1060 metrelik ek rıhtım uzunluğu kazanılması planlanıyor.

Derin su yolu projesiyle körfezde 9 metreye kadar ulaşan derinliğin 14 metreye çekilmesi hedefleniyor.

İhale şartnamesinde yer alan bu yatırımların en az 150 milyon dolara, en fazla 500 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

Şartnameye göre bu yatırımların limanın fiili teslim tarihinden itibaren 7 yıl içinde tamamlanması gerekiyor.

'Kapasiteyi ikiye katlayacağız'
İzmir Limanı'na en yüksek teklifi veren Global - Hutchison - EİB Ortak Girişim Grubu'nun temsilcisi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ihalede ortaya çıkan fiyatlardan sonra bu limanının 2 - 3 misli kapasite ile çalıştırılması gerektiğini söyledi.

"Liman; İzmir, Ege ve Türkiye için çok önemli bir kapı" diyen Satıcı, "Bizim açımızdan, Türkiye açısından yeni bir dönem başlıyor" şeklinde konuştu.

Liman işletmesini bir şirket olarak devralacaklarını kaydeden Satıcı, kendilerinin bu girişim grubunda bulunuş nedenlerinin sermaye ortaklığı değil, Türkiye'nin ihracatının, dış ticaretinin önünü açmak olduğunu bildirdi.

Satıcı, şunları söyledi: "Bizim için önemli olan hisseden ziyade, yönetimi paylaşıyor olmak. Biz, Alsancak Limanı'nı mutlaka mevcut durumundan kurtarıp, Türkiye'nin hizmetine açacağız ve monopolleri kıracağız demiştik."

Global Yatırım Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Gregory M. Kiez, şöyle konuştu: "İzmir Limanı'na yapacağımız yatırımlarla kapasitesini ve hizmet kalitesini arttırarak Akdeniz'in en önemli limanlarından biri haline getireceğiz. Önce Kuşadası Limanı ve geçtiğimiz aylarda ihalesini kazandığımız Antalya Limanı ile ciddi bir deneyim elde ettik."

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İzmir Limanı ihalesini alan Global - Hutchison - EİB Limaş konsorsiyumunun yapacağı yatırımlarla limanın kapasitesinin artarak, verimli bir işletmeye dönüşeceğini kaydetti. Türkmenoğlu, "Bu sayede başta Ege Bölgesi ihracatçıları olmak üzere Türk ihracatçılarının girdi maliyetleri düşecek. Kazanan ihracatçılar olacak" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.