Haberler

'Tünel kazısı binaları yıkacak'

Tarih: 4 Mayıs 2007 Kaynak: Radikal
Okmeydanı'nda beş katlı bir bina duvarları ve zemininde çatlaklar oluşunca boşaltıldı. Mahalleli: Dolapdere-Piyalepaşa tünel kazısı yüzünden pek çok bina tehlikede.

Okmeydanı Talatpaşa Mahallesi'ndeki bir apartman riskli görüldüğü için boşaltıldı. Yetkililere göre bina eskiydi ve sağlam değildi. Mahalle sakinlerine göreyse binadaki çatlaklara, bölgede yapımı süren Dolapdere Piyalepaşa tünel çalışmaları neden oldu.

Keskingil Caddesi 64 numaradaki beş katlı ve sekiz haneli apartmanda Dolapdere-Piyalepaşa hattında yapılan tünel kazılarının ardından çatlaklar oluşmaya başladı. Bina üzerinde incelemede bulunan Kâğıthane Belediyesi ekipleri 30 yaşın üzerinde olan binadaki çatlakları tünel çalışmasının tetikleyebileceğini ancak binanın normal şartlarda da depreme karşı dayanıklı bir bina olmadığını söyledi.

Kâğıthane Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Ömer Kır binanın tedbir amacıyla boşaltıldığını Büyükşehir Belediyesi'nin raporunun ardından hakkında kesin karar verileceğini söyledi. Yıkım kararı alınmasa bile binanın mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini belirten Kır, "Binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, kirişleri çürümüş, takviye görmesi gereken bir bina. Geçici olarak mühürledik. Bölgedeki apartmanlar belediye ekiplerince her gün kontrol ediliyor" diye konuştu.

Mahalle sakinleriyse belediyeyle aynı fikirde değil. Mühürlenen binanın yanında dükkân işleten Mehmet Orhan tünel çalışmalarının ardından civardaki 10-15 binada benzer çatlaklar olduğunu söylüyor. Çalıştığı dükkânın zemini çöken Fatma Çakır da geçen cumartesi gecesi bir gürültüyle sarsılmış. Deprem olduğunu zanneden Çakır daha sonra tünel çalışması olduğunu anlamış. Naciye Yılmaz'ın evinde de son 15-20 günde çatlaklar oluşmuş. Yılmaz belediye yetkililerinin binalarının gözetim altında tutulacağını söylediğini aktarıyor ve ekliyor "Ev başımıza yıkıldıktan sonra neyi gözetleyecekler."

'Türkiye'de yüz binlerce Jale Apartmanı var'
Bahçelievler'de 26 Nisan'da çöken Jale Apartmanı'nın betonu 'düşük dayanımlı' çıktı. Binadan alınan numuneleri laboratuvarda basınç testine tuttuklarını açıklayan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Paksoy, binanın beton basınç dayanım sınıfının C13 olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Yani bu beton, santimetrekarede 130 kilogramlık basınca dayanabilir. Yönetmeliğe göre deprem bölgelerinde en düşük beton sınıfı C20'dir. Aslında Türkiye'de en az C30 dayanım sınıfı beton gerekiyor. Avrupa'da C100, C130 beton kullanılıyor." Türkiye'de son dört ayda beş binanın çöktüğünü vurgulayan Paksoy, "Bu olay binalarımızın kendiliğinden ya da ufak bir dış etkiyle yıkılabileceğinin göstergesi. Yurdumuzda bu şekilde yüz binlerce bina var" dedi. Jale Apartmanı, bina çatırdamaya başladıktan yarım saat sonra çöktü. Çökmeye yandaki inşaatın temel çalışmasının yol açtığı öne sürüldü.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.