Haberler

Tarihi Taşçı Hamamı, ödeneksizlik sebebiyle onarılamıyor

Tarih: 7 Mayıs 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Burhan Torunlar
Osmanlı döneminde Erzincan'da yapılan tarihi Taşçı Hamamı, yaklaşık 16 yıldır ödenek gelmemesi sebebiyle onarılamıyor. Tarihi hamam yıkılma ile karşı karşıya bulunuyor.

19. yüzyılın başlarında Osmanlı'lar tarafından Erzincan'da yaptırılan 600 metrekare alan üzerindeki tarihi Taşçı Hamamı, 1991 yılında tarihi eser olarak kabul edilmesinin ardından bir türlü ödenek gelmemesi nedeniyle onarıma alınamıyor. Tarihi Taşçı Hamamı, önünde büyük bir avlusu ve bu avludan ılıklık, dört eyvanlı sıcaklık ve külhan bölümlerine geçiş yapılabiliyor. Taşçı Hamamı'nın soğukluk bölümü bulunmazken, duvar kalınlıkları yaklaşık bir metre civarında. Hamam, dönemin mimarları tarafından, köşelerde koyu rekli kesme taş, diğer yerlerde sıra moloz taş ve üç sıra tuğla kullanılarak yapılmış.

Erzincan'a 1 kilometre uzaklıkta, Kemah yolu üzerindeki Orman Fidanlık Müdürlüğü'nün bahçesinde bulunan Taşçı Hamamı, 1800'li yılların başından itibaren, 1939 yılına kadar faaliyet gösterdi. 1939 depreminin ardından kullanılmayan Taşçı Hamamı, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından 1991 yılında tarihi eser olarak tescillendi. Taşçı Hamamı'nın bu tarihten sonra onarımının yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzlerce yazı yazılmasına rağmen, Bakanlık'tan bütçenin yeterli olmaması sebebiyle, bu tarihi eserin yerel imkânlar dahilinde yapılması istendi. Erzincan Valiliği ve Belediyesi ise ödenek sıkıntısı sebebiyle, bu tarihi binada sadece 1997 yılında, sıvaların kazınma işlemi ve kubbelerin üzerindeki topraklar temizlendi.

16 yıldır tarihi Taşçı Hamamı için herhangi bir ödeneğin gelmediğini açıklayan Erzincan Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya, Orman Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki tarihi Taşçı Hamamı'nın 2005 yılında Özel İdare tarafından satın alınarak, onarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 49 yıllığına devredildiğini belirtti. Ancak bu tarihten sonra takip eden yazışmalar neticesinde, bakanlık tarafından 379 bin 353 YTL onarım ödeneğinin öngörüldüğünü ifade eden Çankaya, bu ödeneğin halen Erzincan Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne intikal etmediğini belirterek, "Geçen yıl Erzincan'ı ziyarete gelen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ödeneğin çıkarılacağını bizlere iletti. Bu tarihi eserin korunabilmesi ve onarımının yapılması için 16 yıldır ödenek bekliyoruz." şeklinde açıklamada bulundu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.