Haberler

Bolu tünelinde İstanbul yönü de açıldı

Tarih: 9 Mayıs 2007 Kaynak: CNN Türk
Gümüşova-Gerede otoyolu kapsamındaki Bolu Dağı geçişinin en önemli kesimini oluşturan Bolu Dağı tünelinde, Ankara-İstanbul istikametindeki ikinci tüp açıldı. Tünelin İstanbul-Ankara istikameti, 14 yıllık yapım süresinin ardından 23 Ocak'ta açılmıştı.

Açılışı yapan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, tünelden ilk geçiş yapan araçlara, Bolu çikolatası ve çiçek hediye etti.

Bolu Dağı Geçişi Projesi içerisinde önemli yeri olan Bolu Dağı Tüneli, çift tüp olarak inşaa edilmişti.

Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, İstanbul yönüne doğru sol tüp 2 bin 954 metre uzunluğunda. Bolu Dağı tüneli ile Ankara-İstanbul arası 3.5 saatte aşılacak.

Yapımı 14 yıl sürdü
Bolu Dağı tünelinin İstanbul-Ankara istikameti, 14 yıllık yapım süresinin ardından geçtiğimiz 23 Ocak'ta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katıldığı törenle hizmete açılmıştı.

Açılışta kurdele kesimini, Başbakan Erdoğan ile İtalya Başbakanı Prodi'nin yanı sıra Devlet Bakanı Ali Babacan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Astaldi firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Paulo Astaldi birlikte yapmıştı.

Projenin geçmişi
1977 yılında Helsinki nihai belgesi kararları doğrultusunda 10 Avrupa ülkesinin katılımıyla imzalanan ve Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğinde hala devam eden TEM (Kuzey-Güney Avrupa Otoyolu) Projesi, Türkiye sınırları içinde Kapıkule'den başlayıp İstanbul-Ankara üzerinden devam ediyor.

Anadolu Otoyolu, Gümüşova-Gerede kesimi de bu güzergah üzerinde TEM projesinin bir parçasını oluşturuyor.

Edirne-İstanbul-Ankara eksenindeki ulusal ve uluslararası taşıma talebini karşılamayı amaçlayan otoyol projesi içinde yer alan Bolu Dağı geçişi ise projenin yapımı tamamlanmayan tek kısmını oluşturuyor.

25.5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişi, Gümüşova-Gerede otoyolunun 30'uncu kilometresindeki Kaynaşlı'dan başlayarak, Doğu yönünde Asarsuyu Vadisi boyunca ilerleyip Bolu Dağını bir tünelde geçiyor ve Yumrukaya mevkiinde sona eriyor.

İlk kazı 1993'te yapıldı
Bolu Dağı Geçişi Projesi için 1990 yılında ihaleye çıkılırken, ihaleyi İtalyan Astaldi firması yüklendi. Proje içinde yeralan Bolu Dağı tünelinde ilk kazı işlemi ise 1993 yılında başladı.

Toplam 25.5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişinde, 4.6 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük, yaklaşık 900 metre uzunluğunda 3 adet köprü, yaklaşık 2 bin 900 metre uzunluğunda Bolu tüneli yer alıyor.

Bugüne kadar 2 kez sel, 2 kez de depreme maruz kalması nedeniyle projede bazı gecikmeler meydana geldi. Bolu Dağı tüneli 3 geliş, 3 gidiş şeritli olmak üzere, çift tüp olarak inşaa edildi.

Ocak ayında açılışı yapılan Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, bugün açılışı yapılacak İstanbul yönündeki sol tüp ise 2 bin 954 metre uzunluğunda.

Bolu Dağı Geçişi Projesi, genellikle Bolu Tüneli Projesi olarak anılıyor, ancak tünel, projenin 3 kilometrelik bölümünü oluşturuyor.

Proje için bugüne kadar KDV hariç 800 milyon doların üzerinde harcama yapılırken, bunun yaklaşık yüzde 35'i Bolu tüneli için kullanıldı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.