Haberler

Yusufeli göçe zorlanıyor

Tarih: 9 Mayıs 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Ufuk Koşar
Artvin'e bağlı Yusufeli ilçesinin baraj suları altında yok olmasını engellemeye çalışan köylüler, baraj projeleriyle ilçe halkının göçe zorlandığını belirterek destek istedi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı tarafından Türkiye'deki enerji politikaları doğrultusunda hazırlanan Çoruh Havzası Hidroelektrik Gelişme Planı kapsamında hayata geçirilmesine karar verilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralleri Projesi'ne karşı çıkan yöre halkı, köylerinin sular altında kalmasını engellemeye çalışıyor.

'Evimizi Terk Etmek İstemiyoruz'
1982 yılında tamamlanarak Çoruh Nehri üzerinde birbirini takip eden 10 hidroelektrik barajı projesinin gerçekleştirilmesi için hayata geçirilen Çoruh Havzası Hidroelektrik Gelişme Planı, Muratlı, Borçka, Deriner, Yusufeli, Artvin, Laleli, İspir, Güllübağ, Aksu, Arkun il ve ilçelerini kapsayarak, proje alanında yaşayanları yeni yerleşim alanlarına göçe zorluyor. Projeler kapsamında yeni yerleşim alanlarına göç etmek istemeyen ve ilçelerinin sular altında kalmasını engellemek için çalışma yürüten Yusufeli İlçesini Güzelleştirme Yaşatma ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Yönetimi ve Yusufeli köylüleri yazılı bir açıklama yaparak, ilçenin tarihinin yok edilmemesini istedi. Yapılan açıklamada, ilçenin sosyal, fiziki kültürel varlıklarının, tarım sahalarının, rafting parkurlarının, dağcılık ve yayla turizminin projelerle yok edileceğini ifade edildi.

'Borç Yükü Bırakacak'
Gerçekleştirilecek projelerin devamlı artacak borç yükü bırakacağını belirten açıklamada, projelerin, sadece temel atma ve büyük baraj yapma sevdalılarını tatmin edeceği de söylendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Havzanın toplam hidroelektrik potansiyelinden doğru, bölgeye uygun, bölgeyi ihya edici yöntemlerle 5-6 milyar dolarla elektrik enerjisi üretmek varken ülke onlarca milyar devamlı artan borç içine itilmekte, bölge insandan boşaltılmaktadır. Yusufeli barajının yapılmak istenmesi halinde en iyimser tahminle 15 sene sonra, bugünkü değeri en çok 111 milyon dolar olan elektriği üretecek, buna karşılık en az 12 milyar dolar borç ile yıllık ımilyar 150 milyon dolarla başlayıp her yıl devamlı artan bir borç yükü bırakacaktır. Öte yandan aynı potansiyeli kullanarak toplam 700 -800 milyon dolara mal olacak projelerle aynı enerjiyi üretmek mümkündür."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.