Haberler

AKP'den büyük rant transferi

Tarih: 11 Mayıs 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Fatma Koşar
Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un en gözde yerlerini toplu taşıma araçlarına peron ve benzeri tesisler yapma karşılığında müteahhitlere kat sınırını kaldırarak tahsis ediyor. Buraları alanlar, üzerlerine alışveriş merkezleri, rezidanslar, çoğu kat sınırı kaldırılmış yüzlerce metrelik gökdelenler dikiyor.

Çekmeköy'e planlanan transfer merkezi orman alanına, Darüşşafaka yeşil alana yapılacak. Çok sayıda semtte sağlık ocağı ile çocuk oyun p arklarının yerine transfer merkezi adı altında kuleler yükselecek. Beşiktaş Yıldız'da Conrad Oteli'nin hemen önünde sit alana inşaat planlanıyor. Çok sayıda semtte çalışmalar sessizce yürütülüyor.

Ayrıcalıklı imar kararlarıyla, yeşil alan, sit bölgesi, okul, sağlık ocağı, orman alanı dinlemeden, İstanbul'a yaklaşık 50 tane kat sınırı olmayan kule dikiliyor. Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un en gözde yerlerini toplu taşıma araçlarına peron ve benzeri tesisler yapma karşılığında müteahhitlere tahsis ediyor. Buraları alanlar, üzerlerine alışveriş merkezleri, rezidanslar, çoğu kat sınırı kaldırılmış yüzlerce metrelik gökdelenler dikecek.

İlk uygulamalar sessiz sedasız başladı. İktidara yakınlığı ile tanınan Taşyapı, Mecidiyeköy'deki transfer merkezi inşaatına başladı. Projeye 49 bin 500 metrekareden kat serbestliği ile 60 bin 347 metrekare inşaat izni verildi. Buna karşılık belediye sadece 6 araçlık minibüs peron yeri, 9 araçlık otobüs peron yeri, 9 araçlık otobüs depo alanı ve 8 araçlık taksi durağı yeri alacak.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde AKP'li üyelerin oylarıyla "toplu taşıma peron yerleri, araç depolama alanları, taksi durakları, park alanlarının üzerine alışveriş merkezi, kültür tesisleri, kongre merkezi, rezidans, büro, apart otel gibi işyerleri yapılabilir" kararı alınmasının ardından onlarca proje onaylandı. İstanbul'un dört bir yanında yükselen merkezlerin çoğunluğunda bir-iki otobüs peron yerine karşılık onlarca kat yükseliyor. Projeler tek tek ele alındığında, akıllara zarar bir tablo ortaya çıkıyor.

Planlanan ya da çalışması başlatılan transfer merkezlerinden sadece Üsküdar meydanı ve Yenikapı için üstyapı söz konusu değil. Yaklaşık 50 merkez için kat sınırlaması yok. Çoğunda inşaat çalışmaları başlayan, bazıları ise teklif aşamasında olan transfer merkezlerinin kuruldukları bölgelere getirecekleri altyapı ve trafik yükü çok büyük. Ayrıca kamunun sağladığı olağanüstü ayrıcalıklar karşılığında belediyeye birkaç peron terk ediliyor.

- Darüşşafaka transfer merkezi Sarıyer Derbent'te yeşil alana yapılıyor. Ayrıca içinde çocuk bahçesi, piknik alanı bulunuyor.

- Ümraniye Çekmeköy'de 179.208,062 metrekare orman alanı, dere koruma kuşağı, kentsel hizmet alanı, mezarlık alana transfer ve triyaj alanı yapılması üzere 16.06.2006 gün ve 1153 sayılı Meclis kararı alındı.

- Kadıköy'de yeşil alan ve Atlı Spor Kulübü'nün bulunduğu yere yapılan İbrahimağa Transfer Merkezi'ne bölgede geçerli olan imar kararlarına göre 3 emsal imar kararı çıkarıldı.

- Ayazağa'da bir bölümü kapalı spor alanı, bir bölümü yeşil alan ve bir bölümü de akaryakıt istasyonu olan bölgeye kurulması kararı alınan transfer merkezi için yine kat sınırı yok, 3 emsal imar kararı çıkarıldı.

3 emsal yapılaşma izni, sınırsız yükseklik
Taşyapı tarafından inşaatı sürdürülen Mecidiyeköy transfer merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16 Nisan 2005 tarihinde yapılan oturumunda "çok özel" kişilere uygulanan, parsel bazında münferit plan tadilatıyla geçirilerek oybirliğiyle onaylandı. Arazinin yapılaşma izni 0.50'den 3 emsale çıkarılırken inşaat yüksekliği serbest bırakıldı. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu ise "Plan notlarının ilavesiyle birlikte komisyonumuz değişikliği tadilen uygun görmüştür" notunu düştü. 35 katlı ikiz kule projesi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçmesinin hemen ardından İstanbul Şehir Plancılar Odası harekete geçmiş, dava açmıştı. Taşyapı'nın Darüşşafaka'dan aldığı arazi için imar ayrıcalığı için düzenleme yapılmıştı.

İETT arazisine de transfer ayrıcalığı
Bir süre önce Dubai Şeyhi Maktum 'un şirketi Sama Dubai'ye ihale edilen İETT arazisine de transfer merkezi yapılması kararı çıktı. Böylece ayrıcalıklı imar kararları burada da uygulanabilecek.

Mecidiyeköy'de Taşyapı tarafından yapımı sürdürülen transfer merkezine kat serbestliği verildi ve planda tadilat yapılarak inşaat alanı 49 bin 500 metrekareden 60 bin 347 metrekareye çıkarıldı. Mecidiyeköy transfer merkezi adı altında yaşama geçirilen projede bir bölüm belediyeye terk ediliyor. 6 araçlık minibüs peron yeri, 9 araçlık otobüs peron yeri, 9 araçlık otobüs depo alanı, 8 araçlık taksi durağı yapılıyor.

Yıldız sit alanına gökdelen dikilebilecek
Cumhuriyet 'in ele geçirdiği belgelere göre, Beşiktaş Yıldız'da hemen Conrad Otel'in önündeki yeşil alana da planlanan transfer merkezi için sit alanı plan çalışmaları devam ediyor.

- Tepeüstü transfer merkezinin değiştirilmeden önceki plan durumuna göre burası ortaöğretim tesis alanı, kentsel hizmet alanı ve yeşil alan olarak görülüyor.

- Hamit Akyüz Spor Kompleksi'nin bulunduğu alana planlanan tesisler 1998 tarihli imar planına göre spor alanı, semt parkı, ağaçlandırılacak alan olarak görülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2005'te çıkardığı meclis kararına göre ise özel spor alanı, 900 araç kapasiteli park, 16 araç kapasiteli otobüs, 11 araç kapasiteli minibüs peron alanı olarak ilan edildi.

- İncirli'de kurulacak alan da 1993 tarihli imar kararına göre, belediye hizmet alanı, ağaçlandırılacak alan olarak görülüyor, yeni durumda aktarma merkezi alanı, 6 kat sınırıyla üstyapı planlanıyor.

- Göztepe Kavşağı mevkiinde kentsel hizmet alanı, Çocuk Esirgeme Kurumu, sosyal kültürel tesis bulunan bir kısmı da boş olan araziye transfer merkezi için teklif planı sunuldu.

- Yine başlanan transfer merkezlerinden Avcılar Merkez, spor ve sağlık tesisi alanını yiyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.