Haberler

Yüzde 50 tasarruf için doğru malzeme seçilmeli

Tarih: 11 Mayıs 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Durmuş Topçu
Küresel ısınmanın sürekli gündemimizde olduğu ve enerji kaynaklarının hızla tükendiği son yıllarda göz ardı edilmemesi gereken önemli bir gerçekle karşı karşıyayız. Binalarımızda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan enerjinin maliyeti her geçen gün artıyor. Pek çok konuda dışa bağımlı olan Türkiye’nin durumu enerji söz konusu olduğunda da farklı değil. Ülkemizdeki enerji kaynakları yeterli olmadığı için toplam enerji tüketimimizin yüzde 65’ini ithal ederek karşılıyoruz.

Enerji tüketiminde sağlanacak tasarruf hem aile hem de ülke ekonomisi için önemli bir katkı sağlamasının yanı sıra daha az fosil yakıt tüketimi sayesinde küresel ısınmayla birlikte gündemimizde olan hava ve çevre kirliliğine de savaş açıyor. Bu tasarrufun yolu ise başta ısı yalıtımından geçiyor. Çünkü ısı yalıtımı ile ısıtma ve soğutma giderleri yüzde 50 azalıyor. Ayrıca daha konforlu konutlarda yaşamanın etkisiyle sağlık harcamalarımız da düşüyor ve binaların dış kabuğunun korunması yoluyla dayanıklılığı artıyor.

Isı yalıtımının avantajlarını tam olarak yakalayabilmenin yolu ise Avrupa standartlarına uygun olarak üretilen ve üretim hattında laboratuar altyapısı bulunan, uzun süreli performans garantisi olan paket ısı yalıtım sistemlerinin tercih edilmesinden geçiyor. Peki ısı yalıtım malzemeleri içerisinde doğru olanı seçmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bina ömrü boyunca performans gösterecek ısı yalıtımına cevap verebilecek kapasitede bir ürün olan, kısaca XPS olarak adlandıran Ekstrude Polistren Isı Yalıtım Levhaları ileri teknoloji ile üretiliyor ve TS EN 13164 standardına göre performans kriterleri belirlenerek tüketicilerin kullanımına sunuluyor.

Bina ömrünü 50-100 yıl arası bir süreç olarak kabul edersek, binanın dış kabuğunda kullanılan ısı yalıtım malzemelerinin öncelikle bünyesine su emmeyen, gece-gündüz sıcaklık farklılıklarından etkilenmeyen, donma-çözülmeye dayanıklı ürünler olması önem kazanıyor. Ürünün bu avantajı, işçilik ve detay hatalarından dolayı ısı yalıtım sisteminin su almasını ve sonucunda ısı yalıtım performansının bozulmasını önlüyor. Isı yalıtım malzemelerinin özellikle insan trafiğine açık bölümlerde çarpma, basma, kopma, ezilme gibi darbelere dayanıklı olması da önemli. Bu dayanımı sağlayan ve en düşük ısı iletkenlik değerine sahip olan XPS, diğer ürünlere göre daha ince kalınlıklarda uygulanarak aynı ısı yalıtım performansını sağlıyor. XPS Isı Yalıtım Levhaları, optimum buhar geçiş direnci sayesinde detaylarda bina fiziğine uyumlu buhar hareketlerine de izin veriyor.

Merdiven altına dikkat
Günümüzde firmalar, tüketicilere sadece ısı yalıtım malzemesi tavsiye etmenin ötesinde ısı yalıtım sistemini bir bütün olarak sunuyor. Özellikle ’mantolama’ olarak adlandırılan dıştan ısı yalıtımı uygulamalarında, sistemi oluşturan tüm malzemelerin performansları AB kriterlerine göre yaşlandırma testinden geçirilerek kullanıma sunuluyor. Isı yalıtım sisteminin 20 yıl boyunca dış koşullarda göstereceği performans, 3-4 ay süren bu yaşlandırma testlerinde sınanıyor. +30 ila -70 derece arasında ısıtma, soğutma, darbe ve su emme testlerinden geçirilerek sistemin performansından emin olunuyor. Testlerle performansı garanti altına alınan sistemi uygulayacak olan ustalar da firmalar tarafından eğitimlerden geçirilerek sertifikalandırılıyor.

Ayrıntılı testlerle garanti altına alınan bu ürünlerin karşısında ise ’merdiven altı üretim’ olarak adlandırabileceğimiz ürünler yer alıyor. Bu ürünler laboratuar alt yapısı olmadığı için sadece kantarda tartılarak ve kuruma süresi beklenmeden elde edilen yoğunluk değerleri ile piyasaya sürülüyor. Bir tarafta ciddi testlerden geçirilerek standartlara uygun olarak üretilen, diğer tarafta ise sadece basit bir tartma işleminden geçirilen ürünler söz konusu olduğunda uygulamada nasıl bir sonuçla karşılaşılacağını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Kısa sürede dış ortam koşullarından olumsuz yönde etkilenen bu merdiven altı ürünler, ısı yalıtımı için harcanan paranın ve emeğin çöpe gitmesine neden oluyor. Testlerden geçirilmiş doğru ürünlerle yapılan doğru uygulamalar ise yakıt faturalarının yarı yarıya azalmasını, uygulamanın sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti etmesini ve bu tasarrufun bina ömrü boyunca devam etmesini sağlıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.